RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Dobre vijestiKultura

Brčacima se predstavili harvardski profesori

U prostorijama brčanskog Islahijeta, sinoć je biti upriličen razgovor sa profesorima Betul Kacar i Zachary Adam sa Harvard Univerziteta.

Ćazim Suljević, predsjednik BZK „Preporod“Brčko, kazao je da su ovi profesori gosti jedne brčanske porodice koja živi u Americi, Isaka i Jasminke Gaši, te da se razvila ideja da se oni predstave i Brčacima.

GASI

Betul Kacar, sintetički biolog i astrobiolog, od 2012. do 2015. bila je postdoktoriski stipendista pri NASA Institutu za Astrobiologiju, što joj je omogućilo da razvije istraživačku tezu koncetriranu na evolucijsku i sintetičku biologiju. Radila je na Georgia Tech-u, gdje je razvila eksperimentalni sistem za inženjering E. Coli bakterije sa drevnim genom, i dobila VWR postdoktorsku nagradu i NASA dotaciju za egzobiologiju i evolucijsku biologiju. Njeno istraživanje se temelji na inženjeringu i proučavanju suvremenih organizama koji štite „lazarus“ gene za koje se smatra da su postojali u organizmima koji su stari stotine miliona godina. Ona je prva građanka Turske koja radi na projektu NASE, i sinoć je prezentovala svoj rad vezano za nastajanje svijeta, te istraživačkim radovima koji se rade i njihovim rezultatima.

KACAR

„U dijelu israživanja vezano za bakteriju E. Coli, radimo na istorijskim podacima koji idu čak 500.000 do milion godina unazad, te genetičkom inžinjeringu da bi pronašli strukturu, odnosno upoznali kako funkcioniše naš svijet i da bi našli rješenja za bolesti. Pokušavamo da rekonstruišemo život kakav je bio u prošlosti, da ga povežemo sa današnjim, kako bi bolje shvatili samu evoluciju i naš nastanak“, kazala je Kacar.

U prezentaciji je kao podrška, učestvovao i Zachary Adam, doktor geoznanosti, koji se inače bavi istraživanjem porijekla života i njegovog samog nastanka.

Adam je 2007. godine radio kao inženjer zrakoplostva za FAA Ured za komercijalni zračni promet, 2008. godine kao saradnik NASA/FAA/DOD Launch Vehicle Range Safety Group, i kao predstavnik u NASA Savjetodavnom odboru, pododboru za zaštitu planeta, 2010. godine suosnivač i direktor, Blue Marble Space Institut znanosti, a 2014. godine na Harvard Univerzitetu, labarotorij Dr. Andrew Knoll, Agouron Institut postdoktorska stipendija. Njegovi ukupni istraživački ciljevi su da objasne kako i kada su se razvijali najraniji eukarioti. Nedavno je otkrio dva različita skupa protistan mikrofosila u 1.45 milijardi godina starim sedimentnim naslagama u Belt supergrupi u Montani.

KACAR I ADAMS

Interesantno je spomenuti, da je sala Islahijeta sinoć bila prepuna, i to pretežno mlađe generacije kojoj je ovo izlaganje bilo veoma interesantno jer su gostima postavlji i mnoštvo pitanja, većinom na Engleskom jeziku.

publika1 publika

 

 

 

 

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.