RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Brčanski „Preporod“ učestvovao na koncertu povodom Dana državnosti BiH u Zagrebu

Bošnjačka zajednica kulture “Peporod“ Brčko distrikta BiH bila je gost na manifestaciji povodom Dana državnosti BiH koju tradicionalno već sedmu godinu zaredom organizuje Bošnjačka nacionalna zajednica Hrvatske.

Ovaj svečani koncert pod nazivom „ Nitko da ne dođe do prijatelj drag“ upriličena je u nedjelju, 23. novembra u  Zagrebačkom kazalištu lutaka.

„Program „Preporoda“ u dužini od 50 minuta činile su dvije koreografije našeg Ansambla pjesama i igara pod rukovodstvom Jusufa Sletovića. Zatim nastup mješovitog hora sa izvedbama tri sevdalinke pod rukovodstvom Fikreta Piskavice. Naš mladi solista, talentovani sugrađanin Fatmir Sulejmani, uz pratnju Elvisa Sivčevića, Fikreta Piskavice i Mejdija Sulejmanija također je otpjevao nekoliko sevdalinki. A recitacijama Muse Ćazima Čatića i Mehmedalije Maka Dizdara su se predstavile Medina Zahirović, članica dramskog studija „Arlekino“ i profesorica Bosanskog jezika Đana Krasnić Matanović“, naveo je Ćazim Suljević, predsjednik brčanskog „Preporoda”.

Prema njegovim riječima, „Preporod“ je u junu ove godine ovakvo široko i bogato predstavljanje svojih aktivnosti imao još i kao gost Bošnjačke nacionalne zajednice Vojvodine, na koncertu održanom u Subotici.

„Međutim, nastup u Zagrebu je bio naš najveći izazov za koji smo se dugo pripremali. Vjerujem da je ovaj nastup opravdao i premašio očekivanja domaćina. Jako smo zadovoljni i rezultat našeg odlaka tamo je već nekoliko poziva koje smo dobili iste večeri od bošnjačkih zajednica Istre, Siska, Dubrovnika i drugih gradova u susjednoj Hrvatskoj“, dodao je Suljević.

On je naglasio da je na žalost za ovo gostovanje i neke prethodne nastupe “ Preporoda“ izostala pomoć lokalne zajednice ali da ih to sigurno neće obeshrabriti jer uvijek ima onih koji će, kako je kazao, podržati ovakve aktivnosti.

Već postoji, kakoje istakao, nekoliko poziva za gostovanje u idućoj godini, među kojima su i poziv u Beograd i poziv za trodnevno gostovanje u Novom Pazaru.

„Sve su to za nas veliki izazovi, prvenstveno sa materijalno-finansijske strane, ali vjerujem da ćemo jedan dobar dio tih ponuda realizirati i kulturu Bošnjaka i grad Brčko predstaviti na najbolji način“, kazao je Suljević.

pr7

pr8

pr9

preporod 0

pr1

pr6

pr4

pr2

pr3

 

pr5

Izvor fotografija: BZK Preporod Brčko- Ognjen Karabegović

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.