RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Brčko: Upriličena četvrta Smotra veterana folklornih ansambala SPKD “Prosvjeta”

Veterani folklornog ansambla Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” Brčko sinoć su veoma uspješno, u prepunoj sali gradskog Doma kulture, organizovali četvrtu Smotru veterana pod nazivom „Ni mladi ni stari – mi smo pravi“, na kojoj je učešće uzelo više od 300 folklorista, članova 17 “Prosvjetinih” veteranskih sekcija iz gotovo svih dijelova Srbije i Republike Srpske.

„Veoma nam je drago što smo u Brčkom, nakon pauze zbog pandemije, okupili veliki broj naših prijatelja kako bismo se prije svega družili i kroz igru pokazali da čuvamo našu folklornu tradiciju. Svi smo se zaželjeli aplauza publike koja je, na obostrano oduševljenje, pozdravila odigranih dvadesetak različitih koreografija iz Srbije, Makedonije i BiH. Ovom manifestacijom još jednom rekla bih, doprinosimo prepoznavanju Brčkog i u segmentu turističke ponude, što takođe nije zanemariva dimenzija cijele manifestacije“, rekla je Daliborka Mitrović, Umjetnički rukovodilac ansambla veterana brčanske „Prosvjete“.

Veliku zahvalnost na pozivu i prilici da se ponovo druže iskazali su predstavnici svih 16 prisutnih folklornih sekcija.

“Vrlo se rado odazivamo pozivima da dođemo i družimo se u Brčkom. Ovoga puta predstavili smo se igrama sa Kupresa preciznije na pozornici smo prikazali običaj „ovčarenja“, koji je sjajno primljen kod brčanske publike, na čemu im se još jednom toplo zahvaljujem“, rekla je Borka Pavlović, predsjednica SPKD „Prosvjeta“ iz Prnjavora.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.