RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Брчко: Отворена изложба “Иво Андрић”

Изложба “Иво Андрић” отворена је синоћ у просветиној Галерији “Сава Шумановић” у Брчком поводом 60 година од добијања Нобелове награде за књижевност.

Предсједник Скупштине Брчко дистрикта Синиша Милић отворио је изложбу рекавши да је и данас веома актуелна животна филозофија овог нобеловца, који је важио за изврсног познаваоца психологије и карактера људи који живе на овим просторима.

“У данашњем времену културне релативизације нисам сигуран да би и Андрићу, да је којим случајем наш савременик, био забрањен улаз у земљу”, истакао је Милић.

Милић је захвалио Државном архиву Србије на уступљеној грађи за изложбу Српском просвјетном и културном друштву “Просвјета” у Брчком, које је организатор изложбе у том граду.

Потпредсједник СКПД “Просвјета” Брчко Ведрана Драгичевић, истакла је да је Брчко други град у БиХ у којем је организована ова изложба, која је стигла из Андрићграда из Галерије “Лубарда”, те да су њени аутори Јелица Рељић, Мирослав Перишић и Александар Марковић, са сарадницима Николом Аџићем и Александром Јаношевим.

Драгичевићева је напоменула да је изложба организована у сарадњи са Државним архивом Србије, који је за ове потребе уступио потребну грађу, и да је њено отварање било планирано прошле године, али је помјерено због епидемије вируса корона.

Руководилац драмско-рецитаторске секције у “Просвјети” Душко Милошевић навео је да о Андрићу никада није довољно речено, те да увијек остане још нешто што би се могло рећи о овом великом српском писцу, чије дјело “На Дрини ћуприја”, за које је добио Нобелову награду, нико не заборавља.

На изложби су представљени рукописи, фотогафије, документи и новински натписи који говоре о престижу добијања Нобелове награде и који је одјек имала тада у свијету.

Изложба “Иво Андрић” биће отворена до 5. маја.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Andrić dobija svoj mural u Travniku

Radio Brčko

„Просвјета“ реализовала изложбу и смотру рецитатора

Admir Kadrić

U Brčkom održana manifestacija “Europski tjedan sporta”

Sandra Živković