RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Брчко: Отворена изложба сликара Звонимира Марића

Умјетничка дјела Звонимира Марића синоћ су изложена у Умјетничкој галерији у Брчком поводом 40 година његовог интензивног сликарског рада и дружења са сликарима широм свијета.

Кроз дуги низ година у којима је стварао родиле су се слике које приповиједају приче сачуване у архиву душе некога ко на вјетрометини умјетничког сазријевања успијева да пронађе сопствени пут. Његова поетика и умјетничко промишљање резултирало је аутентичним стилом и вриједностима које ће још да се развијају, имајући у виду да је умјетност цјеложивотни позив.

Изложбу Слика Звонимира Марића отворио је синоћ Јаков Амиџић, шеф Пододјељења за тиризам, културу и спорт у Влади дистрикта и том приликом нагласио да је пријатно изненађен поставком овог брчанснког сликара са којим сaрађује више од 30 година.

„Ово једна од најбољих изложби које смо радили и организовали од како је успостављен Брчко дистрикт,“ нагласио је Амиџић.

О самим Марићевим радовима, на отварању изложбе кустосица Умјетничке гаклерије у нашем граду Соња Ђуровић рекла је да је овај брчански умјетник својом изложбом представио свој дугогодишњи рад посебним ликовним језиком.

„Ова ретроспектива је заиста успјела и резултат је дугогогодишњег умјетниковог рада и напора да на вјетрометини умјетничког стваралаштва пронађе свој израз и пут и да га коначно слиједи,“ истакла је Ђуровић.

Она је рекла да су дјела овог умјетника помало другачија, као да су их радила два умјетника, и да су врло зрела јер представљају праву умјетност.

О својим дјелима сликар Звонимир Марић каже да су током четрдесетогодишњег рада и ствралаштва тек данас понуђена нашим суграђанима на процијену вриједности и критику.

„Настављам даље да радим и у петој деценији ћу се дружити са кистовима и бојама и понудити љубитељима умјетности своја дјела,“ рекао је Марић додајући да је његов стил и циљ да ради углавном са уљем на платну.

„Волим да радим и са другим техникама и мој препознатљиви рукопис и стил је поентилизам који је већ прихваћен и препознат код посматрача,“ додао је Марић.

Изложба поводом 40 година рада и стваралаштва брчанског сликара Звонимира Марића биће постављена у Умјетничкој галерији Брчко дистрикта наредних мјесец дана.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Uskoro izložba slika iz depoa Umjetničke galerije Brčko distrikta

Suvad Alagić

U Brčkom otvorena izložba slika Radmile Lizdek

Sanita Jerković Ibrahimović

Brčko: Izložba Safeta Zeca od 1. do 30. septembra u Umjetničkoj galeriji

Radio Brčko