RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Брчко: Промовисан роман „ Ведран и Ватрогасци”

У згради  Ислахијета у Брчком  синоћ је промовисан  роман Хариса Имамовића, под називом „Ведран и Ватрогасци“.

Ријеч је о роману у чијем су средишту приче о сарајевским ватрогасцима, њиховим колегама добровољцима из САД-а и чувеном сарајевском челисти Ведрану Смаиловићу.

Роман је практично документарно штиву у чијем је фокусу сарајевски музичар, односно челист Ведран Смајловић и његово праћење улоге и значаја ватрогасаца у Сарајеву, током минулог рата.

“Првобитно  идеја је била да напишем једну кратку приповијетку међутим што сам више истраживао и причао са учесницима дошао сам до велике количине материјала који сам почео да састављам као мозаик”,  истако је овом приликом аутор романа Харис  Имамовић.

Према његовим ријечима ово је је прича о Ведрану Смајловићу са једне стране и са друге стране о ватрогасцима сарајевским прије свега о командантима  те бригаде Кенану Слинићу и Месуду Јусуфовићу, као и америчким ватрогасцима који су дошли за вријеме рата у БиХ у  Сарајево да  помажу својим колегама.У роману Ведада и ватрогасце, спаја посебно један догађај, а односи се на гашење пожара  када је запаљена сарајевска Вијећница.

„Приче о сарајевским ватрогасцима и сарајевском челисти откривају неке нове углове из којих је важно проматрати период опсаде Сарајева. Између корица ове књиге ће заувијек остати забиљежена свједочења преживјелих грађана Сарајева То је прича о људским судбинама, емоцијама, смрти, животу ..“, каже Имамовић.

Књига Ведран и ватрогасци је, каже он,  књига гласова. Они су некад тихи, некад вриште, некад занијеме, некад насмију…

Осим аутора  Хариса Имамовића о роману је говорио  и магистар књижевности такође Сарајлија Кенан Ефендић. Књижевно вече одржано је  у организацији брчанског „Препорода“.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.