RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Brčko distrikt atraktivan i s turističkog aspekta

U tekućoj godini broj turiuta u Brčko distriktu BiH je na prošlogodišnjoj razini ili neznatno umanjen, s obzirom na   sve nedaće koje su bile zbog poplava i nemogućnosti dolaska na ovaj prostor. Prvi kvartal je bio obećavajući ako se uzme podatak da je do četvrtog mjeseca ove godine Brčko posjetilo 950 turista s ostvarenih 1539 noćenja, kazao je dr. Aleksandar Đurić šef Službe za turizam u Vladi distrikta Brčko.

Đurić je kazao da su poplave donijele svoje detalje u smislu ukupnog pada broja turista, ali se nada da će isto tako stanje popraviti manifestacije koje dolaze u Brčko distrikt a koje jesu s kulturnog aspekta u fokusu kulturnog turizma.

Riječ je o manifestacijama poput kazališnih susreta , Sajmu privrede kao i jednom potencionalnom novogodišnjem Sajmu koji će se organizirati , a tiče se i rukotvorina u zajedničkom koordiniranju s udrugom turističkih vodiča, gdje će se pokušati ovaj grad dići kako bi .turistički bio atraktivniji.

On je još istakao da ukupan broj turista iz godine u godinu varira i da se on kreće od 17.800 u prošloj godini do 26.000 koji je bio 2008-2009 godine , što govori da je Brčko distrikt destinacija koja se bazira na kratkim boravcima , na boravcima koji su prije svega inspirirani poslovnim sastancima, seminarima, okruglim stolovima.

Gledajući strukturu turista , kada govorimo o stranim turistima , tu su svakako turisti iz Srbije , Hrvatske i Austrije.

Kada su turističke znamenitosti distrikta u pitanju mi imamo ustaljenu rutu , kada nam dođu turisti kruzerom , u jednosatnoj šetnji gradom mi im pokažemo jednu interesantnu arhitekturu vjerskih objekata , jednu mozaičnu priču tri konstitutivna naroda, njihove arhitekture, običaja i svečanosti, što svakako budu pažnju, ističe Đurić.

Pokažemo i gradsku Vijećnicu koja je kulturni spomenik od reprezentativne razine iz razdoblja koji nam je za ponos kada je graditeljstvo u povjesnom smislu u pitanju u BiH.

U ponudi je svakako i rijeka Sava kao jedan potencijal u pogledu izletničkog sadržaja, iako rijeka Sava zahtjeva jednu kvalitetnu intervenciju u pogledu infrastrukture kada je u pitanju turizam.

I projekti u ruralnom dijelu se nameću kao aktualni, kao što su „Zidine“ u Gornjoj Skakavi, s aspekta vjerskog turizma mogu biti iskorišteni kao vjersko-hodočasnički turizam , također galerija u Dubravama koja raspolaže s veoma impozantnom zbirkom koja može, isto tako biti interesantna, ali i ovaj drugi dio, recimo Brezovog polja koji govori o izletničko –rekreativnom prostoru koji na obali Save može biti u budućnosti atraktivan i sama ta plovidba od Brčkog do tog lokaliteta može biti atraktivna s aspekta pejzaža i uživanju u prirodnim ambijentima.

„ Prostor Ražljeva također ima jedan lokalitet koji se tiče etno-kuće i čuvanje običaja u tom dijelu Brčko distrikta, i svakako nezaobilazna gastronomska ponuda koju mi stalno naglašavamo kao cijelogodišnju ponudu u našim restoranima , i to je nešto što želimo da fokusiramo s aspekta kvaliteta zdrave hrane , a u turizmu je to zaista neophodno“, istakao je još dr. Aleksandar Đurić.

 

 

 

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.