RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Brčko: Gradonačelnik Esed Kadrić prisustvovao svečanom otvorenju renoviranog prostora Galerije „Šimun“ u Dubravama

Danas je upriličeno svečano otvorenje renoviranog prostora Galerije „Šimun“ u Dubravama u okviru projekta „Kulturni identitet franjevaca s obje strane rijeke Save“ koji finansira Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić kazao je da Galerija „Šimun“ sa velikim umjetničkim bogatstvom koje posjeduje nije dovoljno afirmisana ni u Brčko distriktu, pa tako ni šire. Kadrić je podvukao da se Vlada zadnjih mjeseci bavila ovom temom idući u smjeru formiranja Turističke zajednice Brčko distrikta, gdje bi se sve kulturne u umjetničke vrijednosti koje Brčko distrikt posjeduje stavile u promociju i ovih vrijednosti.

dogradonačelnik Anto Domić

Dogradonačelnik Anto Domić naglasio je da je Franjevački samostan Blažene djevice Marije u Dubravama kulturno i vjersko središte Hrvata ovoga kraja.

gvardijan i župnik fra Niko Josić

„Ovaj naš samostan u Dubravama pored Galerije ima i muzej i knjižnicu u kojima se čuvaju svi važniji dokumenti i eksponati vezani za postojanje Hrvata na ovom prostoru, kao i katoličke vjere”, poručio je dogradonačelnik Domić.

Gvardijan i župnik Franjevačkog samostana fra Niko Josić naglasio je da renovinarana i u potpuno novom ozračju Galerija „Šimun“ u Dubravama broji oko 600 artefakata, različitih umjetničkih djela kiparstva i slikarstva koji su postavljeni i prikazani široj brčanskoj publici ali i svim zainteresiranima u Bosni i Hercegovini i šire.

Svečanom otvorenju renoviranog prostora Galerije „Šimun“ u Dubravama danas su nazočile mnoge javne i istaknute ličnosti političkog, kulturnog i društvenog života Brčko distrikta.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.