RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Hor i orkestar Behram-begove medrese održao koncert u brčanskom Domu kulture

U Domu kulture Brčko sinoć je održan koncert duhovne muzike pod nazivom „Zvao bih Te Gospodaru“ u organizaciji Hora i orkestra Behram-begove medrese iz Tuzle. Profesori i polaznici Behram-begove medrese u cjelovečernjem programu predstavili su se brčanskoj publici sa 12 muzičkih numera, odnosno duhovne muzike kao što su ilahije, kaside i sevdalinke.

„Naš hor trenutno broji više od 50 aktivnih članova i zadovoljstvo nam je što smo nakon mnogobrojnih održanih koncerata širom BiH konačno zabilježili nastup i u Brčkom“, rekao je Nedžad Vehabović, profesor u Behram-begovoj medresi, te dodao da tokom jedne godine ovaj hor zabilježi više od 45 javnih nastupa širom BiH i regiona.

Vehabović je rekao da se sinoć brčanskoj publici predstavilo ukupno 35 članova hora i orkestra Behram-begove medrese u tri različitia muzička bloka kojima su obuhvatili ilahije, kaside i sevdalinke.

„U prvom bloku naši članovi izveli su numere o majci, dok su u drugom i trećem bloku ilahije, kaside i sevdalinke posvetili domovini i odnosu prema Bogu“, dodao je Vehabović.

Mustafa ef. Gobeljić glavni imam Medžlisa islamske zajednice u Brčkom rekao je da mu je čast i zadovoljstvo što je Brčko imalo priliku ugostiti hor i orkestar Behram begove medrese jer su građanke i građani Distrikta imali priliku uživati u izvedbama koje su priredili polaznici ove medrese.

„Što imamo više ovakvih sadržaja, te grupa i horova koji mogu pripremiti i realizovati slične kulturne i edukativne programe mi smo bogatiji kao lokalna zajednica i sinoćnji program promatramo na takav način. On je samo još jedan sadržaj u tom kulturnom i duhovnom mozaiku kojeg Medžlis islamske zajednice realizira u toku jedne godine“, kazao je Gobeljić, te dodao da će tokom ove godine povodom obilježavanja Hidžretske nove godine biti održan također još jedan sličan kulturni program.

Nakon održanog koncerta u Brčkom, članovi hora i okrestra Behram-begove medrese tokom narednih mjeseci održat će nastupe u Kalesiji, Zvorniku, Vlasenici i Bijeljini čime nastavljaju promociju pograma „Zvao bih Te Gospodaru“ u sklopu kojeg polaznici medrese izvode duhovnu muziku, odnosno ilahije, kaside i sevdalinke.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Počinje “Škola Kur'ana” u organizaciji Islamske zajednice u Brčkom

Mirsad Arnautović
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!