RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Brčko: Održana 21. “Smotra amaterskog kulturnog stvaralaštva”

U ispunjenoj sali brčanskog Doma kulture sinoć je održana tradicionalna, 21. po redu, manifestacija „Smotra amaterskog kulturnog stvaralaštva Brčko 2022“, čiji je pokrovitelj Vlada Brčko distrikta, odnosno Pododjel za gospodarski razvitak, sport i kulturu, a tehnički organizator Gradsko kulturno-umjetničko društvo Brčko distrikt BiH.

Na ovoj kulturnoj manifestaciji predstavljena je sva raskoš tradicionalnog amaterskog stvaralaštva naših prostora, te upriličeno još jedno nezaboravno druženje ljubitelja folklora.

„Ove godine smo napravili jako lijep i sadržajan jednovečernji program. U programu su s igrama nastupila četiri kulturno-umjetnička društva koja djeluju na području Brčko distrikta. Riječ je o SKUD „Krepšić“, KUD „Brčansko kolo“ Brčko, KUD „Bosna“ Omerbegovačate KUD „Klanac“ Brčko. Večer je bila bazirana na folklornim igrama dječjih, prvih ili veteranskih ansambala“, rekao je u ime Gradskog kulturno – umjetničkog društva, suorganizator Mehmedalija Dželilović.

Kroz kulturno-umjetnička društva, ali i ovu smotru izvornog stvaralaštva i običaja, nastoje se sačuvati od zaborava sve tradicijske vrijednosti stanovništva u Posavini.

„To se uglavnom prenosi, znamo svi, s koljena na koljeno. Članovi KUD-ova izvode tradicionalne igre stare i po više desetina godina i više stare, te je najvažniji talent i zanimanje omladine za to da bi to ostalo u sljedecim generacijama. Ono što je vrlo važno je da imamo i publiku koja to jako voli, voli doći i pogledati“, kazao je Dželilović.

Predstavnici svih kulturno-umjetničkih društava su izrazili zadovoljstvo što su i ove godine imali priliku nastupiti i prikazati svoju tradiciju i kulturu mnogobrojnoj brčanskoj publici.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.