RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Brčko: Predstavljena monografija “Tragom brčanskih Židova”

Povodom Međunarodnog dana arhiva koji se obilježava 9. juna, sinoć je u Omladinskom centru Brčko distrikta predstavljena monografija „Tragom brčanskih Židova“ autorice Tamare Vijoglavin Mančić.

Monografija „Tragom brčanskih Židova“ koja je nakon brojnih istraživanja i prikupljanja podataka napokon ugledala svjetlo dana, sinoć je i predstavljena brčanskoj publici.

„Kao rezultat dugotrajnih istraživanja danas predstavljamo monografiju napisanu na 220 stranica, koja svjedoči o samom početku židovske zajednice, različitim aspektima njenog djelovanja i njenog nestanka. Poseban akcenat je dat na razdoblje od par godina pred holokaust i sam holokaust brčanskih Židova“, kazala je Tamara Vijoglavin Mančić autorica monografije.

Predsjednik židovskog kulturnog, prosvjetnog i humanitarnog društva „La Benevolencija“, Vladimir Andrle kazao je kako nažalost danas nema židovske općine u Brčko distriktu, odnosno postoje samo dvije židovske obitelji koje egzistiraju na ovom prostoru. S toga je ova monografija vrlo važna s aspekta kulture i samog sjećanja na ovu zajednicu.

„Židovska zajednica najveće gubitke je doživjela u vrijeme holokausta i skoro da je u potpunosti uništena, u samom Zagrebu postoji oko tisuću ili dvije ljudi ove zajednice što je u odnosu na razdoblje prije Drugog svjetskog rata vrlo mali broj“, kazala je Rajka Bućin doktorica znanosti, koja dolazi ispred hrvatskog državnog arhiva. Ona je dodala da je značaj ove monografije od velike važnosti, jer se može vidjeti koliko su te zajednice doprinosile razvoju sredina u kojima su postojale.

Autorica monografije „Tragom brčanskih Židova“, Tamara Vijoglavin Mančić, za kraj je dodala da rad sadrži i one ljepše priče, te da je na kraju predstavljeno sedam obitelji koje su preživjele Drugi svjetski rat i da su njihovi životi gotovo filmski ispričani u ovoj monografiji.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

U sklopu obilježavanja Dana državnosti BiH prestavljena monografija dobitnika najviših ratnih priznanja

Mirsad Arnautović

Брчко: Промовисана монографија „Емир Кустурица: Култ маргине“

Vladimir Matijević

Gradonačelnik Kadrić primio autora i promotore monografije „Muzička škola u Brčkom: 70 godina“

Sandra Živković