RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Gradonačelnik Kadrić primio autora i promotore monografije „Muzička škola u Brčkom: 70 godina“

U sklopu nastavka obilježavanja 22. godišnjice Brčko distrikta, gradonačelnik Esed Kadrić je danas u Gradskoj vijećnici upriličio prijam autora monografije „Muzička škola u Brčkom: 70 godina“ Miradeta Zulića te njenih promotora prof. dr. Dragice Panić Kašanski (Muzička akademija Banja Luka), ravnatelja Muzičke škole Jasmina Hasića te prof. Fikreta Piskavice, profesora u Muzičkoj školi. Izdavač monografije je Vlada Brčko distrikta.

Gradonačelnik Esed Kadrić se ovom prigodom zahvalio autoru monografije Miradetu Zuliću što je stručno i profesionalno priredio publikaciju i kao takvu poklonio ju Distriktu. Istaknuo je kako je promocija ove monografije za Distrikt vrlo važan događaj.

„Ovo je uistinu vrijedno djelo koje će ostati kao vječan trag o početku, trajanju, funkcioniranju i organizaciji osnovne Muzičke škole“, kazao je Kadrić te dodao kako će ovo djelo biti dobra motivirajuća pretpostavka da se ne posustane u nakani da Brčko dobije i srednju muzičku školu.

„Naše današnje okupljanje te promocija i afirmacija ove monografije ponovno pobuđuju potrebu i želju da pristupimo angažmanu na uspostavi svih neophodnih dokumenata i procedura koje će dovesti do formiranja srednje muzičke škole“, kazao je.

Autor monografije Miradet Zulić, ovom prigodom, se zahvalio na ukazanom povjerenju za izradu monografije. Kazao je kako se, s obzirom na to da je škola počela djelovati 1950. godine, pri izradi monografije susreo s poteškoćama oko pronalaženja potrebne građe, te ukazao na značaj postojanja ovakve publikacije za jednu ustanovu.

„Mali broj muzičkih institucija, muzičkih škola u Bosni i Hercegovini imaju monografiju. Drago mi je što sam bio dijelom ovoga projekta“, istaknuo je Zulić.

Prema riječima ravnatelja Muzičke škole Jasmina Hasića, ovo je kapitalno i važno djelo za Brčko distrikt i kompletnu glazbenu umjetničku scenu u BiH.

„Povod da se krene u realizaciju izrade monografije je bio to što je to Muzička škola u Brčkom jedna od najstarijih u BiH. Još jednom se zahvaljujem profesoru, ali i izdavaču – Vladi Brčko distrikta, što je monografija napokon ugledala svjetlo dana i što će koristiti znanstveno-istraživačkom radu i građanima Distrikta koji budu željeli saznati nešto više o glazbenoj umjetnosti i kulturi u našem gradu“, istaknuo je Hasić.

Službena promocija monografije „Muzička škola u Brčkom: 70 godina“ zakazana je za večeras u 18 sati u foaeju Doma kulture, a nakon promocije u 19 sati uslijedit će i Koncert učenika brčanske Muzičke škole.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Muzička škola promocijom monografije i koncertom učenika obilježila 70 godina postojanja

Suvad Alagić

Brčko: Predstavljena monografija “Tragom brčanskih Židova”

Gorana Antić

U Brčkom održan Novogodišnji koncert učenika Osnovne muzičke škole

Radio Brčko