RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Brčko: Promoviran roman “Antonije napušta boga” Andreja Nikolaidisa

U organizaciji Bošnjačke zajednice kulture “Preporod“ Brčko distrikt BiH i izdavačke kuće „Vrijeme“ iz Zenice sinoć je u Domu Islahijeta održana promocija romana Andreja Nikolaidisa “Antonije napušta boga”.

Govoreći o temi romana nagrađivani i jedan od najtraženijih pisaca kod nas, Andrej Nikolaidis kazao je da se u središtu radnje nalazi jedan propali čovjek koji ne želi spasenje čak ni od Boga.

„Dakako, od Božije se milosti ne može pobjeći čak i ako hoćete i glavni junak to zna. On odluku da u svojoj propasti ide temeljnije i do kraja shvata kao neku vrstu dosljednosti i etičkog čina i na taj način ovaj roman može se posmatrati kao egzistencijalistički“, pojasnio je Nikolaidis. On je dalje naznačio da je ova njegova najnovija književna priča mračna, ali da kao autor gleda da svoje priče uvijek ispriča i sa određenom dozom humora pokušavajući da čitatelja nasmije.

„Ovaj roman dakako korespondira sa našom stvarnošću jer je temeljno uronjen u našu stvarnost. On ima svoju vrlo jasnu političku dimenziju i nju će prepoznati svaki čitatelj, odnosno čitateljka“, naznačio je Nikolaidis.

Roman “Antonije napušta boga“, uz autora predstavio je i Kenan Efendić, urednik izdanja. On je kazao da je Andrej Nikolaidis jedan od najboljih pisaca naših jezika. On je bosansko-crnogorski pisac, autor rođen i stasao do svojega punoljetsva u Sarajevu koje je bio prinuđen napustiti zbog rata. Efendić je kazao da je Nikolaidis autor 15-ak kratkih romana, veoma je probitačan i važan kolumnista ne samo u Crnoj Gori nego i u Bosni i Hercegovini.

„Ovaj roman je prije svega jako dobro napisan. Andrej Nikolaidis majstorski vlada rečenicom. Ranije je objavio roman „Mađarska rečenica“ koji je cijeli ispisan u jednoj rečenici. Tom formom, tim postupkom poigrava se i u ovom kratkom romanu završavajući njegov drugi dio jednom od šest hiljada riječi dužom rečenicom. Nikolaidis u ovom kratkom romanu Antonija nemilosrdno razgolićuje u pogubnoj dosadi depresije i organskoj neuklopljenosti u društvo, ali u zavodljivim utjehama u filmu, muzici i literaturi“, rekao je Efendić.

On je naveo da Antoniju mimo umjestnosti ostaju sam on i Bog, a tu iskonsku jednačinu riješiće brutalno otvorenom pohvalom mogućnosti samoubistva.

„Nikolaidis u svom prepoznatljivom maniru Antonija prepušta moći jezika, odnosno moći umjetnosti jer u jeziku postojimo, u jeziku smo tek osviješteni i ispoljavanje sebe u jeziku i jeste po autoru mogućnost spasa“, zaključio je Efendić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.