RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Brčko: Roman “Srpsko srce Johanovo” istina o stradanju Srba na Kosovu

Započinjući manifestacije u povodu 120 godina od formiranja Srpskog prosvjetnog društva „Prosvjeta-Sarajevo“  ovdašnji „Književni krug“, koji dijeluje pri brčanskoj „Prosvjeti“, sinoć je u Kulturno-administrativnom centru „Patrijarh srpski Pavle“, upriličio promociju  romana „Srpsko srce Johanovo“ autora Veselina Dželetovića.

Roman je istinita priča o počinjenim zločinima nad nedužnim Srbima, kroz mučenja i trgovinu ljudskim organima na Kosovu i to, kaže autor Veselin Dželetović, počinjenim ne u doba rata, već u doba mira.

„Kao izvor sam koristio susret sa čovjekom koji nosi srce glavnog junaka romana i priča je u potpunosti istinita“, rekao je autor Veselin Dželetović. One koji eventualno sumnjaju u istinitost napisanog Dželetović podsjeća da su i eksperti iz međunarodne zajednice o trgovini ljudskim organima na Kosovu pronašli nepobitne dokaze.

„Džon Klint Vilijamson, amerikanac, je bio zadužen da ispita navode Karle Delponte i Dika Marfija, te je neupitno dokazao da je bilo trgovine organima. Istine radi, nije dokazano da je obim „trgovine“ bio onakav kakav mi tvrdimo da jeste, ali je dokazano za desetak slučajeva“, naglašava Veselin Dželetović, uz pitanje, neka kažu gdje su tijela preostalih oko 500 Srba, ako nisu stradali na taj način?

“Raspisanim literarnim konkursom, te ovom promocijom romana i mi u Brčkom, smo započeli, tokom cijelog mjeseca planirane manifestacije u znak 120 godina od formiranja Prosvijete u BiH” ističe u ime organizatora „Književnog kruga“ predsjednik Đorđe Krstić.

„Promocija romana ‘Srpsko srce Johanovo’ je uvrštena u manifestaciju jer je roman jedno od značajnih književnih dijela, kad je riječ o Srbima i Republici Srpskoj, te knjiga koja je prevedena na nekoliko stranih jezika i objavljena na svih pet kontinenata“, naglasio je Krstić.

Naredni događaj u okviru obilježavanja 120 godina Prosvijete u BiH, je monodrama „Igor Milutinov“ u izvođenju Nenada Jezdića, glumca beogradskog „Zvezdara teatra“.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.