RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Brčko: U Domu kulture sinoć je održana projekcija filma “Hive”

U Domu kulture Brčko sinoć je upriličena projekcija filma pod nazivom “HIVE” pod pokroviteljstvom “Centra za edukaciju i istraživanje Nahla” uz podršku Ambasade Švicarske u BiH. Radnja filma je inspirisana istinitom životnom pričom Fahrije Hoti koja uprkos okovima patrijarhalne sredine uspijeva izgraditi bolji život za sebe, svoju porodicu i sugrađane i sugrađanke.

“Film “HIVE” je nastao u saradnji sa zapadnim zemljama, a radnja filma govori o borbi žena za osnovna ljudska prava i njihovim preprekama na koje nailaze u svakodnevnoj borbi da se ekonomski asimiliraju u društvenoj zajednici”, rekao je Siroko Meserli, predstavnik ambasade Švicarske u BiH.

Organizatori projekcije filma rekli su da je film edukativnog karaktera čija je svrha da podrži žene u njihovim idejama za pokretanjem vlastitih biznisa, te da se izbore za svoja osnovna ljudska prava. U filmu je prikazana grupa žena koje su se ekonomski aktivisale i cilj ovog filma je da se proširi svijest kod javnosti. Također, jedan od ciljeva je da film motiviše žene širom svijeta da ne odustaju u borbi za poboljšanjem statusa žena, pogotovo u zemljama u kojima su mnoga njihova prava uskraćena.

Mediji imaju veliku ulogu uopšte u našem životu, pogotovo kada su u pitanje ovakve teme rekla je Tatjana Ristić predsjednica udruženja “Gender Brčko”, te kazala da se kroz umjetnost i kulturu želi iskazati koliko je bitno govoriti o ravnopravnosti polova i jačanju uloge žene u zajednici.

“Film govori dosta o patrijarhalnom društvu, u kojem smo i mi živjeli u ne tako dalekoj prošlosti. Radnja filma je smještena prije nekih 20 godina i mogu reći da su žene još uvijek u mnogim sredinama u BiH i regionu uskraćene za mnoga osnovna ljudska prava, protiv čega se trebamo definitivno više boriti u budućnosti”, rekla je Ristić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.