RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Brčko: “Skala” organizovala četvrti Internacionalni festival učenika osnovnih i srednjih muzičkih škola iz regiona

Udruženje muzičkih umjetnika „Skala” Brčko, četvrti put za redom, domaćin je Internacionalnog takmičarskog festivala klasične muzike u kojem je učešće uzelo oko 400 učenika osnovnih i srednjih muzičkih škola iz Austrije, Hrvatske, Srbije i BiH. Ovaj četverodnevni festival obilježiće i Okrugli sto na kojem će prisustvovati 130 profesora muzike iz regiona.

Veliki amfiteatar Evropskog univerziteta, od danas do nedelje, odzvanjaće notama klasične muzike sa klavira, violine, gitare i harmonike, koje će producirati polaznici 74 osnovne i srednje muzičke škole.

„U Brčko su stigli učenici i profesori iz Austrije, Hrvatske, Srbije i cijele Bosne i Hercegovine. To praktično znači da će s nama biti 130 profesora klasične muzike, odnosno instrumenata na kojima će učenici se takmičiti“, rekao je u ime organizatora Udruženja muzičkih umjetnika „Skala“ Brčko direktor festivala Dragan Đokić.

Najuspješnijima će biti dodijeljene diplome, medalje i novčane nagrade, a sam festival biće prilika i za stručnu debatu na temu klasična muzika i dostignuća škola u regionu.

„U tom kontekstu planirali smo debatu, odnosno savjetovanje između nas, članova stručnog žirija i profesora koji su doveli učenike na ovo takmičenje. Istovremeno planiranje su i takozvane dodatne ekspertske edukacije i seminari i to, kako zajednički, tako i oni koji se odnose na dostignuti nivo znanja i interpretacija na navedenim pojedinačnim instrumentima“, istakao je Đokić.

U ime predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti Distrikta, festival je otvorio predsjednik skupštinske Komisije za mlade Damir Bulčević, naglasivši da mu je čast pred ovolikim brojem mladih i izuzetno talentovanih muzičara, te njihovim profesorima, zvanično otvoriti ovaj četvrti po redu Internacionalni festival.

„Veoma mi je drago da u naredna tri do četiri dana, mladi izuzetno talentovani muzičari iz Austrije, Hrvatske, Srbije i BiH, zajedno sa svojim profesorima imaju priliku takmičiti se baš ovdje u Brčko distriktu BiH. Tim prije jer poznata je stvar da muzika oplemenjuje dušu, a upravo duša je ono što nas čini posebnim. Stoga sam siguran da će u naredna 3-4 dana i Brčko distrikt BiH biti muzički oplemenjeno mjesto u našoj državi, pa i regionu“, naglasio je otvarajući festival Damir Bulčević. On je pohvalio i Udruženje „Skala“ na uspješnoj organizaciji i ovog četvrtog festivala.

„Zaista možemo biti ponosni na činjenicu da „Skala“ u Brčkom kvalitetno djeluje, čemu je najbolja potvrda i kontinuitet ove manifestacije. Za svaki respekt je i činjenica da će u narednih mjesec do dva biti upriličena i dva zajednička koncerta najuspješnijih, odnosno pobjednika na ovom takmičenju. Istovremeno sam siguran, da već od naredne sedmice počinju intenzivne pripreme za novi, peti festival, ove vrste u našem gradu koji će okupiti još više učesnika i eksperata klasične muzike, tako da će sve ovo i dalje imati našu apsolutnu podršku“, zaključio je Bulčević.

Nastupi mladih muzičara će trajati do nedelje i to u intervalu od 9 do 18 sati.

„Svakako da pozivam sve ljubitelje klasike da nam se pridruže i aplauzima podrže naše takmičare, a ujedno koristim priliku da naglasim kako već naredne godine planiramo proširiti takmičenje i kroz uvođenje kamerne muzike, solfeđa, kao i takmičenja u takozvanoj teoriji muzike“, apostrofirao je direktor festivala Dragan Đokić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.