RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Brčko: U prostorijama ULJUB-a otvorena izložba naivnog slikarstva

U nastavku obilježavanja 21. godišnjice Brčko distrikta, sinoć je u prostorijama „Udruženja ljubitelja umjetnosti Brčko“ otvorena izložba slika s kolonije „Naiva na Savi“.

Sinoć otvorenu izložbu naivnog slikarstva u prostorijama ULJUB-a, krasi 26 likovnih radova čiji autori su trinaest slikara naivaca iz dvije svjetski priznate škole naivnog slikarstva: Hlebine iz Hrvatske i Kovačica iz Srbije.

Predsjednik ULJUB-a Mladen Filipović ovom prilikom je istaknuo kako djela koja će biti predstavljena na izložbi, nije bilo teško odabrati, budući da se radi o kvalitetnim djelima i svjetski priznatim umjetnicima.

Karakteristično za naivnu umjetnost je to što ona predstavlja umjetnost naroda i pobune, kroz koju su slikari nastoje prikazati ljepotu i ono što nose u sebi, kazala je akademska slikarica Almedina Cifrić.

„Ovo što danas možemo vidjeti ovdje u galeriji ULJUB-a je zaista nešto raskošno i bogato. Naivna umjetnost koja je nekada bila jako popularna ni danas nikako nije izgubila svoj sjaj. Bogat fundus galerije označava da ona i dalje živi i da se i dalje stvara i radi na njoj“, rekla je Cifrić.

Izložbu je svečano otvorio brčanski novinar i pisac Suvad Alagić, istaknuvši kako je ovo za njega velika čast i privilegija.

„S ovih izloženih slika naive izvire umjetnost, čistoća, ljepota i kultura, i to na neki način daje dušu i gradu i Distriktu i onima koji dođu ovdje, a i kompletnom obilježavanju godišnjice Brčko Distrikta BiH“, rekao je Alagić.

Izložba će za sve posjetitelje ostati otvorena mjesec dana, a iz ULJUB-a ističu kako se nadaju da će ovakve izložbe postati trajni dio programa obilježavanja godišnjice Brčko distrikta.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Zavidni rezultati u radu ULJUB-a Brčko u prošloj godini

Suvad Alagić

Брчко: Завршена Међународна ликовна колонија „Наива на Сави“

Radio Brčko

ULJUB organizuje konkurs za dodjelu prostorije za rad umjetnika

Radio Brčko
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!