RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

BZK “Preporod” Brčko: Višegodišnji kontinuitet uspješnog rada

Realizacijom mnoštva bogatih kulturnih sadržaja u nekoliko različitih pravaca, Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ Brčko, tokom protekle godine potvrdila je višegodišnji kontinuitet uspješnog rada.

“Organizirano je ukupno sedam promocija književnih izdanja, jedna kaligrafska i dvije izložbe dokumentarne fotografije, a prigodnim programima obilježili smo značajne međunarodne datume i godišnjice važnih događaja iz prošlosti BiH”, rekla je Adisa Osmić, predsjednica Preporoda.

Prema njenim riječima, stalne sekcije Preporoda svojim angažmanom okupljale su veliki broj djece i omladine, dok je najviše interesovanja iskazano za sekcijom stranih jezika koju je pohađalo preko 200 učesnika.

Uspješno je završen i dvogodišnji projekat posvećen istraživanju nematerijalne baštine Brčkog i okoline. Rezultat ovog istraživanja je zbornik radova koji je predstavljen na stručno-naučnom skupu održanom u maju 2022. godine.

“Nastavilo se i s realizacijom istraživanja na temu ‘Doprinos Alijage Kučukalića i njegovih potomaka urbanom razvoju Brčkog i okoline’. Simpozij na ovu temu održan je u novembru kada su predstavljeni radovi učesnika istraživanja koji će biti objavljeni u prigodnom zborniku čije štampanje je planirano za proljeće ove godine “, dodala je Osmić.

Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” u BiH, kao temeljna i najstarija kulturna institucija Bošnjaka u 2023. godini obilježit će 120 godina postojanja i djelovanja, a brčanski Preporod je jedan od 60 odbora u BiH i svijetu i predstavlja primjer najuspješnije lokalne organizacije Preporoda.

Brčanski “Preporod“ baštini tradiciju kulturno-potpornog društva “Islahijet” kao najznačajnijeg nacionalnog i kulturnog projekta Bošnjaka Brčkog u 20. stoljeću. Dom Islahijeta je zbog svog historijskog i kulturnog značaja proglašen nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine i danas je sjedište Preporoda i prepoznatljivo mjesto kreacije i realizacije brojnih i raznovrsnih kulturnih i umjetničkih programa i sadržaja.

U Bošnjačkoj zajednici kulture “Preporod” Brčko kažu da postoje određeni problemi sa finansiranjem raznih aktivnosti, ali se u ovoj godini nadaju većoj podršci od strane nadležnih institucija u Brčko distriktu i članova i simpatizera BZK “Preporod”, kako bi planirani projekti za ovu godinu bili uspješno realizovani.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.