RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoDobre vijestiKultura

BZK “Preporod” ;protekla godina obilježena brojnim aktivnostima

BZK Preporod Brčko u protekloj godini je imala mnoštvo raznovrsnih i bogatih aktivnosti , kazao je  njen predsjednik Ćazim Suljević.

Suljević je izdvojio značajnije projekte poput ljetne škole bosanskog jezika i kulture , kojom je obuhvaćeno 50 članova sekcija uzrasta od 11 do 18 godina. Posebno značajno je nastojanje da se uvežu s nacionalnim društvima u regiji, tako su uspostavili kvalitetnu suradnju s Bošnjačkim nacionalnim vijećem Sandžaka , učestvujući u programu obilježavanja Dana bošnjačke nacionalne zastave u Sandžaku , i gostovanja u Tutinu i Pazaru.

Redovite i prepoznatljive aktivnosti Preporoda već nekoliko godina su i predstavljanje značajnih autora iz oblasti književnosti , znanosti , obrazovanja. Pored uglednih književnika iz cijele BiH , prostora smo dali , ističe Suljević, i  našim brčacima. Kada su u pitanju izložbe , bilo ih nekoliko vrlo zanimljivih, a jedna je upriličena povodom odluke UNESKO  da prethodnu godinu proglasi godinom Nasuha Matrakčija , uglednog Bošnjaka,  koji je  povrh toga što je bio vrstan i svjetski poznat matematičar, bio je i veliki majstor minijature , te je  tim povodom priređena u Islahijetu izložba minijature. Suljević izdvaja također izložbu karikature  svjetski priznatog  Huseina Hanušića , zatim nekoliko izložbi fotografija dokumenata Ataha Mahića, čija postavka je još u prostorijama Islahijeta .

BZK Preporod  je, kada su aktivnosti  protekle godine u pitanju,  organizirala niz koncerata , muzičkih večeri , na kojima su se predstavili učenici  na raznim instrumentima .

Suljević je naglasio i rad sekcija Preporoda , Ansambl pjesama i igara koji se vrlo uspješno predstavlja na raznim gostovanjima , mješoviti zbor koji broji blizu 40 članova, kao i i škola stranih jezika , engleskog , njemačkog i turskog jezika , koja broji preko 330 polaznika , i taj broj iz dana u dan raste.

Vrlo kvalitetno je prošle godine radio i dramski studio Arlekino koji bilježi već 11 godina rada , naglasio je još Ćazim Suljević, kada su u pitanju prošlogodišnje aktivnosti Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” Brčko distrikt BiH.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.