RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoDobre vijestiKultura

Данас свјетски дан поезије

 

Премда је астрономски прољеће почело јуче, сви знамо да је данас календарски први дан прољећа. Но је ли вам познато да се данас обиљежава и Међународни дан поезије? УНЕСЦО је 21. март 1999. године овај дан прогласио “празником” поезије с циљем промовисањаa читања, писања, подучавања и објављивања поезије широм  свијета. Поводом Светског дана поезије – Брчаци  – своју кафу – данас  плаћају  стиховима у једном кафићу. Наш циљ је да поезијом покажемо цијелом свијету да су осјећања вреднија од новца. Прва је година како ово радимо и убудуће ћемо имати сличних акција, кажу у овом кафићу.

images

Бранислав Рибар, новинар и писац каже да се данас  не поклања доста пажње поезији, а требало би.Свјетски дан поезије и у нашој редакцији обиљежен је- спонтано- поетским часом -на коме су присутне колеге говорили своје стихове.  Стихове су казивали Саво Д.Теодоровић и Марко Драганић.

svetski-dan-poezije

Поводом Свјетског дана поезије у Брчком данас није било догађаја којим би  се грађани подсјетили на овај вид умјетности. Колико је поезија дио наших живота, упркос томе што није честа тема медија, а ни свакидашњих разговора, свједоче бројне пјесме како страних, тако и домаћих пјесника које су нам свима добро познате. Подсјетит ћемо вас на неке познате уратке  који су данас саставни дио школских уџбеника. Можда вас потакну да се и сами изразите поезијом.

 

 

О П О М Е Н А

Чуј, рећи ћу ти своју тајну:
не остављај ме никад саму
кад неко свира.
Могу ми се учинити дубоке и меке
очи неке сасвим обичне.
Може ми се учинити да тонем у звуке,
па ћу руке сваком пружити.
Може ми се учинити лепо и лако
волети кратко за један дан.
Или могу ком рећи у томе часу чудесно сјајну
предрагу ми тајну колико те волим.
О, не остављај ме никад саму
кад неко свира.
Учиниће ми се негде у шуми поново све моје сузе теку
кроз самоникле неке чесме.
Учиниће ми се црн лептир један
по тешкој води крилом шара
што некад неко рећи ми не сме.
Учиниће ми се да негде кроз таму неко пева
и горким цветом у непреболну рану срца дира.
О, не остављај ме никад саму,
никад саму, кад неко свира.

Десанка Максимовић

 

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.