RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

“Дани Владе Милошевића” помјерају границе у региону и шире

Манифестација “Дани Владе С. Милошевића”, која почиње у сриједу, 10. априла, током 25 година трајања помјера границе, не само бањалучке Академије умјетности и овог града, већ региона и шире, рекла је предсједница програмског одбора Марија Пилиповић.

Пилиповићева је навела да програм прославе почиње концертом симфонијског оркестра и хора студената Академије у Банском двору, а биће завршена 20. априла изложбом јубиларних плаката.

Према њеним ријечима, концертне активности манифестације укључују регионалне и свјетске звијезде, као и младе извођаче, од којих многи стасавају управо захваљујући оваквим активностима.

– Програм ће током девет дана угостити еминентне регионалне и домаће предаваче и солисте – пјеваче и инструменталисте. Кроз едукативне радионице и предавања домаћих и међународних предавача интензивно се ради на проширивању знања наших студената и ђака – рекла је Пилиповићева за Срну.

Она је нагласила да бисер манифестације представља међународни научни скуп који се бави и најзначајнијом темом, а то је истраживање рада Владе Милошевића.

Пилиповићева каже да међународни стручњаци из године у годину откривају његов предан рад, како у области етномузикологије и педагогије, тако и његову до сада скривену генијалност као композитора.

– Све ово је праћено и издавачком дјелатношћу, низом публикација под називом Зборник радова са научних скупова. За крај манифестације припремили смо премијеру документарног филма који ће приказати дио живота нашег најзначајнијег композитора и етномузиколога – навела је Пилиповићева.

Сви садржаји бесплатни су за грађане.

Покровитељи манифестације су Кабинет предсједника Републике, Министарство просвјете и културе и град Бањалука.

Манифестација “Дани Владе С. Милошевића” одржава се у Бањалуци од 1999. године.

Установљена је поводом обиљежавања годишњице рођења академика Милошевића, етномузиколога, композитора и музичког педагога, једног од највећих имена умјетничке музике Републике Српске и БиХ.

Извор: РТРС

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.