RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

“Десет у пола” Даниса Тановића најгледанији филм у бх. кинима овог викенда

Izvor: SFF

Komedija Danisa Tanovića “Deset u pola” na prvom je mjestu po broju gledalaca u kinima u Bosni i Hercegovini ovaj vikend.

U prva četiri dana redovnog prikazivanja, novo filmsko ostvarenje Danisa Tanovića pogledalo je preko 6.000 gledaoca u kino dvoranama širom BiH što je najbolji rezultat otvaranja jednog bh. filma na domaćem box officeu u posljednjih desetak godina i tako nastavilo izuzetno pozitivan trend sjajnih otvaranja regionalnih naslova u bh. kinima.

Film koji je svoju svjetsku premijeru imao na 27. Sarajevo Film Festivalu, a zatim prikazan na Zagreb Film Festivalu, na Festivalu autorskog filma u Beogradu, na Bosphorus Film Festivalu u Istanbulu u Turskoj i na Ajyal Film Festivalu u Dohi u Kataru, svagdje je primljen s ovacijama, a posebno od strane bh. gledaoca koji su se očigledno uželjeli opuštenih tema i žanrovski određenih filmova iz domaće produkcije.

Svakako da su to i dobili od bh. oskarovca Danisa Tanovića i sjajne glumačke ekipe koju predvode Branko Đurić Đuro i Izudin Bajrović te mladi glumci sa Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu Kerim Čutuna i Helena Vuković.

Radnja filma događa se u Sarajevu, u maju ove godine. Baščaršija pokušava da se oporavi od duge i teške pandemijske godine. Pandemija još traje, ali ipak – dolazi ljeto, postoji nada da bi se stvari mogle, barem nakratko, popraviti.

Kada jedno jutro u Enesovu ćevabdžinicu uđe Zagrepčanka koja kaže da je došla da pojede “najbolje ćevape u Sarajevu”, on je pošalje kod Ize, da bi tako i on tradicionalno mogao nakon prve uslužene mušterije priuštiti sebi zadovoljstvo prve jutarnje kafe.

Ovaj sasvim bezazlen, prijateljski gest, izaziva potpuni raspad komšijskog, poslovnog i privatnog života, ne samo Enesovog i Izinog, već i cijelog grada. Gdje se jedu najbolji ćevapi u Sarajevu?

“Deset u pola” nastao je u produkciji Obala Art Centra i Turske radio-televizije (TRT) i uz podršku BH Telecoma i Visit Sarajevo.

“Deset u pola” publika može pogledati na redovnom repertoaru kina u BiH, regiji i u većim evropskim gradovima. Regionalni kino-distributer filma je dugogodišnji partner Sarajevo Film Festivala Con film grupacija u saradnji sa kompanijama Art Vista i Oskar film.

Izvor: www.nezavisne.com

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.