RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoDobre vijestiKultura

Do sada 2015. najuspješnija „Preporodova“ godina

Predsjednik brčanske Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Ćazim Suljević, istakao je da su u ovoj godini premašene programom planirane aktivnosti tako da je do sada ovo sigurno najuspješnija godina u “Preporodovom” radu.

Suljević je kazao da je održano mnogo promocija knjiga, počev od predstavljanja Monografije umjetnosti islamskog knjigovestva i Ebru-umjetnost slikanja na vodi, autora prof.dr. Ćazima Hadžimejlića.

„Organizovana su i predstavljanja naših književnika: Zejćira Hasića, Dževad Kučukalića, Džemile Mujkić, Muhameda Mujkića. Zatim razgovor uz knjigu našeg uglednog sugrađanina Emira Kovačevića, te promocija knjige pjesama Gradimira Gojera i posljednja javna rasprava uz knjigu „Politike kulturnog rasizma“ Nerina Dizdara uz učešće Međunarodnog foruma „Bosna“ iz Sarajeva“, precizirao je Suljević.

U ovoj godini „Preporod“ je organizovao i izložbu minijature Nasuha Matrakčija, zatim dvije izložbe fotografije Ataha Mahića i izložbu karikature Huseina Hanušića.

Također je dao i doprinos obilježavanju Dan državnosti BiH održavanjem svečane akademije, na način, kako je Suljević rekao, da je inicirao formiranje posebnog odbora za obilježavanje značajnih datuma i ličnosti iz povijesti BiH i Brčkog.

Održani su i tradicionalni koncerti.

„Godinu smo počeli koncertom kojim predstavljamo uspješne Brčake. Na predivnoj večeri predstavili smo našeg sugrađanina Fatmira Sulejmanija. Zatim je održan naš godišnji koncert koji se tradicionalno održava u Domu kulture i gdje predstavljamo sve naše sekcije. Na platou ispred Islahijeta upriličen je i Bajramski koncert, a također je održan i koncert učenika Muzičke škole Tuzla i polaznika koji vježbaju klavir ovdje u Islahijetu“, dodao je Suljević.

Osim ovih aktivnosti, članovi „Preporodovih“ sekcija, bili su posebni gosti i u Programu obilježavanja nacionalne zastave Bošnjaka Sandžaka, gdje su izveli cjelovečernje koncerte u Tutinu i Novom Pazaru.

„Učestvovali smo i sa mješovitim horom na otvaranju izložbe karikature Huseina Hanušića u Tešnju, na međunarodnom Festivalu horova, a očekuje nas još gostovanje u Travniku i Banja Luci”, kazao je Suljević.

Ovu godinu, kako je dodao na kraju Ćazim Suljević, Preporod će zaključiti zajedničkim okupljanjem svih članova i polaznika škole stranih jezika pred sam kraj godine ili na samom početku 2016., i to najvjerovatnije u Domu kulture.

 

 

 

 

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.