RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Драгачевске трубе данас на „Гучи у Брчком“

Уз звуке трубачког оркестра Дејана Јевђића из Пожеге, те свадбарски купус, хајдучки ћевап и стотине литара пива за посјетиоце, данас је у брчанском етно-ресторану “Колубара“ званично отворена 14. манифестација „Гуча у Брчком“.

Организатор Слободан Алексић и власник ресторана „Колубара“ каже да је припремљено неколико стотина порција купуса бесплатно, те уприличени садржаји који подсјећају на Драгачевски сабор трубача у Гучи у Србији који се, ове године, одржава од 11. до 14. августа.

„Гуча у Брчком“ организована је у оквиру културно-забавне манифестације „Брчанско љето – Савски цвијет“. Предсједник брчанске Скупштине, Ђорђа Којић, отворио је ову манифестацију, а након тога је услиједио пуцањ из саборског трешњевог топа.

Guca 3

„Ово је традиција „Гуче у Брчком“ која се већ четрнаесту годину организује уз помоћ Скупштине и Владе Брчко дистрикта. Желимо да дјелић атмосфера из Гуче пренесемо у наш град и сигуран сам да то прија свим грађанима“, рекао је Којић.

Александар Пајовић, члан одбора Драгачевског сабора трубача дошао је данас у Брчко како би дао подршку организаторима ове манифестације за коју каже да има велики значај за промоцију сабора и трубе.

„Најбројнији гости у Гучи су људи из Републике Српске, али и Брчко дистрикта, и они су дио Драгачевског сабора трубача јер су препознатљиви по духу и шарму. Наша идеја је да, ову манифестацију, која се организује у вријеме одржавања сабора у Гучи закажемо неколико дана раније, те да овдје дођемо у масовнијем броју и са више оркестара како бисмо направили мини – Гучу у Брчком јер то ви, у ствари, заслужујете“, рекао је Пајовић.

Шеф трубачког оркестра Дејан Јевђић из Пожеге, који је 2011. године освојио „Златну трубу“ Гуче, каже да је ово већ седма година од како долазе у Брчко и радо се одазивају позиву домаћина.

„У Брчком се осјећам као код куће и волим да дођем у овај град. Много ми је драг овај народ који прави стотину пута бољу атмосферу него што је у Гучи“, рекао је Јевђић, чији оркестар, за посјетиоце манифестације, све до поноћи, свира српске народне пјесме, кола и модерније обраде пјесама.

Иначе, „Гуча у Брчком“, коју је подржала и Влада Републике Српске, се организује и са циљем својеврсне припреме одласка Брчака на Драгачевски сабор трубача у Гучи у Србији.

Guca 1

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.