RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Film ”Balada” Aide Begić, bh. kandidat za Oscara, od sutra u kinima

Novi film Aide Begić „Balada“, kandidat Bosne i Hercegovine u kategoriji za najbolji strani dugometražni film za nominaciju za nagradu Oscar Američke akademije, od sutra, 17. novembra, igra u kinima širom Bosne i Hercegovine.

„Ono što uvijek željno očekujemo je da film počne živjeti svoj život. Upravo ovo je taj trenutak – kada film dolazi u kina, trenutak kada svoj rad dijelimo s publikom. ”Balada” je film kakav sam oduvijek željela napraviti. Drugačiji je od mojih prethodnih radova, ima dosta humora, veseo je, nosi sa sobom dosta radosti. Počinje pitanjem šta je sloboda, a završava pitanjem šta je umjetnost. ”Balada” je uvrnuta, savremena verzija Hasanaginice.“, izjavila je Begić.

Ulaznice za sve projekcije u kinima širom BiH su u prodaji na blagajnama kina ili online, a termini projekcija su na web stranicama kina.

Film „Balada“ je nominiran za 4. Nagradu arapske kritike za najbolji evropski film. Prikazan je u službenom programu 63. Thessaloniki International Film Festivala u Grčkoj, a slijede projekcije na festivalima u Holandiji, Italiji, Francuskoj, Belgiji, Srbiji i Njemačkoj. Svjetsku premijeru je imao na ovogodišnjem 28. Sarajevo Film Festivalu, gdje je prikazan u Takmičarskom programu igranog filma. Na Tuzla Film Festivalu je osvojio nagradu za najbolji film.

Film je rađen potpuno u bh. produkciji. Distributer filma za BiH je Obala Art Centar iz Sarajeva.

„Balada“ je priča o Meri (30), neambicioznoj domaćici i majci djevojčice Mile (8), koja se poslije deset godina bračnog života vraća u roditeljsku kuću. Ubrzo nakon povratka Meri shvaća da je zarobljena  u začaranom krugu provincijskih zakona i pravila, kao i u kompleksnim relacijama između ambiciozne majke i razmaženog mlađeg brata. Jedino što je čini sretnom, a zbog čega je svi osuđuju, je odlazak na audiciju za film koji se snima u susjedstvu.

U filmu igraju: Marija Pikić, Jasna Žalica, Slaven Vidak, Enes Kozličić, Lana Stanišić, Milan Tocinovski, Amar Čustović, Davor Golubović, Gaia Tanović.
Snimatelj zvuka je Nirvan Imamović, masku i šminku je radila Lamija Hadžihasanović Homarac, kostim Sanja Džeba, scenografiju Emina Kujundžić, dizajn zvuka Igor Čamo, montažu Redžinald Šimek, direktor fotografije je Erol Zubčević.

Film je nastao u produkciji producentske kuće Film House iz Sarajeva, a producenti su Adis Đapo, Aida Begić i Erol Zubčević.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.