RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Film “Švedsko srce moje majke” u bh. kinima od 3. februara

Izvor: Nezavisne novine

Nagrađivani film “Švedsko srce moje majke” od 3. februar će igrati u kinima širom Bosne i Hercegovine u distribuciji “Una filma”, saopšteno je iz ove kuće.

Kako je naglašeno u saopštenju, “Švedsko srce moje majke” je film o majčinskoj ljubavi i prijateljstvu koje prevazilazi jezičke i kulturološke barijere, upoznavajući nas i sa najskrivenijim ljudskim osjećanjima koje, u ovom slučaju, neprekidno ispunjavaju samo ljubav i nada za bolje i ljepše sutra.

“Nakon bosanskohercegovačke premijere u Sarajevu i specijalnih projekcija u Zenici i Kiseljaku, film će svoj život nastaviti u kinima, a publika u Bosni i Hercegovini sigurno neće ostati ravnodušna na svevremensku priču ispisanu perom nedavno preminulog bosanskohercegovačkog pisca Zilhada Ključanina u režiji Adisa Bakrača”, saopšteno je iz “Una filma”.

Producent filma je “HEFT produkcija” na čelu sa producentom Almirom Šahinovićem, a glavne uloge ostvaruju Faketa Salihbegović Avdagić, Nermin Omić, Irina Dobnik, Armin Omerović, Aida Bukva i drugi.

Podsjećamo da je ovaj film na 46. izdanju festivala “Mojkovačke filmske jeseni” osvojio dvije nagrade, i to Faketa Salihbegović Avdagić za najbolju žensku ulogu, dok je Irina Dobnik osvojila specijalno priznanje za ulogu Ingrid, prijateljice glavne junakinje.

Film je sniman prošle godine na području opštine Kiseljak, a radnja počinje u ljeto 1993. godine kad grupa izbjeglica iz BiH zbog ratnih dešavanja odlazi u Švedsku.

“Švedski Crveni krst izbjeglice smješta u paviljon za migrante. Među njima je i bračni par srednjih godina Derviša i Adem. Derviša u paviljonu upoznaje Šveđanku Ingrid i, uprkos jezičkoj barijeri, njih dvije postaju dobre prijateljice. Derviša saznaje da je Ingrid teško bolesna. U međuvremenu završava rat u BiH, a Derviša kreće u potragu za svojim nestalim sinom, istovremeno sakupljajući ljekovite trave za svoju najbolju prijateljicu”, stoji u sinopsisu filma.

Reditelj Adis Bakrač je rekao nakon premijere da je na ovu socijalnu dramu publika odlično reagovala, iako je najodgovornije prikazivati film na domaćem terenu.

“Veoma sam zadovoljan cijelom ekipom filma. Mislim da smo sretni što je bilo ovoliko publike i da je odlično reagirala. Vjerujem da će biti uspješna i kino-distribucija, koja počinje od 3. februara”, rekao je Bakrač nakon premijere filma u Sarajevu.

Izvor: www.nezavisne.com

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.