RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Filmovi iz programa “Domaći autori” na 24. Mediteran Film Festivalu

Deset filmova u programu ‘Domaći autori’ biti će prikazano na 24. Mediteran Film Festivalu.

U utorak 10. listopada, festival će otvoriti igrani film ‘Stigme’ redatelja Zdenka Jurilja. Film se bavi univerzalnom temom ideološkog stigmatiziranja. Radnja je smještena je u zapadnu Hercegovinu, u turbulentno razdoblje nakon Drugog svjetskog rata. Govori o pustoši koju u jednoj tradicionalnoj sredini ostavljaju ideološka sučeljavanja, što kulminira tijekom jednog duhanskog puta. Uloge u filmu, nastalom po scenariju Josipa Mlakića, ostvarili su Ivo Krešić, Bojan Beribaka, Miro Barnjak, Ivan Skoko, Mario Knezović i Robert Pehar.

Drugi dan festivala, program ‘Domaćih autora’, otvorit će ‘Zidine’, redatelja Ive Čolaka i Marka Mikulića. Ovo je priča o trojici ostarjelih logoraša koji su odlučili snimiti film o onome što su proživjeli u logorima u ratu u Bosni i Hercegovini.

Program nastavljamo filmom o akademskom kiparu Stjepanu Skoki – ‘Kipar iz Graba’, redatelja Tomislava Topića. Film prati kipara iz malenog hercegovačkog sela, njegovo školovanje i rad kojeg, kako navodi kritika, karakterizira veliki stupanj autorske invencije.

Istog dana MFF prikazuje i film redateljice Karmen Obrdalj, ‘Brzi’. U filmu upoznajemo čovjeka s najviše prijatelja na svijetu, predstavnika hercegovačke estradne scene – Brzog.

Redatelj Mirko Pivčević vodi nas kroz ‘Puteve kave’, vrijeme druge polovice sedamdesetih i početkom osamdesetih kada se na prostoru bivše Jugoslavije stvarao fenomen koji je trajno ušao u kolektivnu memoriju jedne zemlje. Riječ je o krijumčarenju kave.

Kratki film redatelja Zdravka Terkeša ‘Noć od srebra i zlata’ prikazuje narkomana u krizi koji provaljuje u bogati građanski stan, te postavlja pitanje može li neprijatelj, narkoman i lopov, biti prijatelj u trenutku potrebe?

Mladi redatelj Tvrtko Bubalo također se u svom radu dotiče priče o ovisnosti o drogama. Film ‘Sutra je novi dan’ istražuje izazove s kojima se suočavaju medicinski radnici u zajednicama dok pokušavaju pomoći onima koji se bore s učincima konzumacije i prekomjerne uporabe narkotika.

U programu su i dva domaća animirana filma. ‘Svrha’ Tvrtka Karačića, čija radnja prati stanovnike malog sela koji su povezani nizom zupčanika i kotačića i ‘Nada’ Pere Petrušića, fim koji prati djevojčicu Nadu i vrijeme Hercegovine od 1907. do 1922. godine gdje se veliki značaj pridaje čovjeku tog vremena. Ovaj nagrađivani animirani film prikazuje velik značaj fra Didaka0 Buntića koji je u tom vremenu živio, radio i doprinosio Hercegovini.

Program ‘Domaćih autora’ u petak 13. listopada zatvara se dokumentarnim filmom o jednom od najvećih hrvatskih slikara grafičara Virgiliju Nevjestiću. ‘Tihi skitnica’, redatelja Zdenka Jurilja, prikazuje čovjeka kojeg su, kako tvrdi likovna kritika u Francuskoj, smatrali jednim od svojih najvećih grafičara 20. stoljeća, a on je sebe nazivao skitnicom.

Filmovi iz ove selekcije nisu u konkurenciji za nagrade.

Podsjećamo, u natjecateljskom programu 24. Mediteran Film Festivala, po izboru selektora Zdravka Mustaća, natjecat će se dvadeset naslova – deset dugometražnih i deset kratkih dokumentarca.

Festival, čiji je generalni pokrovitelj HT Eronet, bit će održan od 10. do 14. listopada u Širokom Brijegu.

Više informacija o 24. izdanju Mediteran Film Festivala potražite na službenoj web stranici ili Facebook stranici, saopćili su organizatori.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.