RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiHKultura

Filmovi sa SFF-a u Gračanici, Srebreniku, Gradačcu, Bijeljini i Brčkom

Operacija kino, putujuće kino Obala Art Centra, u suradnji sa Sarajevo Film Festivalom (SFF), publici širom gradova u Bosni i Hercegovini nudi iskustvo gledanja festivalskih filmova. Ulaz za posjetitelje je besplatan, a kvalitet programa i produkcije isti, saopćili su realizatori.

Ovog mjeseca, Operacija kino, nastavljajući turneju, bit će u Gračanici, Srebreniku, Gradačcu, Bijeljini i Brčkom, s nagrađivanim filmovima ”Hladni rat” Pawela Pawlikowskog i ”Moje nevjerovatno ljetno sa Tes” Stevena Wouterlooda.

Po rasporedu projekcija, u Gračanici će 17. septembra biti prikazan “Hladni rat”, a 18. “Moje nevjerovatno ljeto sa Tes”; u Srebreniku je 19. septembra projekcija “Hladnog rata”, dok će “Moje nevjerovatno ljeto sa Tes” biti prikazano dan kasnije.

U Gradačcu će 21. septembra biti prikazan “Hladni rat”, a za 22. septembar je planirano “Moje nevjerovatno ljeto sa Tes”, dok će u Bijeljini, prvi film gostovati 27. septembra, a dan kasnije drugi.

U Brčkom će “Hladni rat” biti prikazan 29.09., “Moje nevjerovatno ljeto sa Tes” 30.09.

Film ”Hladni rat” (”Cold War”) Pawela Pawlikowskog, ovogodišnjeg dobitnika Počasnog Srca Sarajeva 25. Sarajevo Film Festivala, nagrađen je za najbolju režiju na festivalu u Cannesu 2018. godine i uz ogroman interes publike, svečano je otvorio prošlogodišnji 24. Sarajevo Film Festival. Pawlikowski je 2015. osvojio Oscara za najbolji strani film “Ida” koji je prije toga prikazan na 20. Sarajevu Film Festivalu i oduševio publiku. Film “Hladni rat” govori o strastvenoj ljubavnoj priči dvoje ljudi koji se zbog različitog porijekla i temperamenta na prvi pogled čine nespojivima, ali su ipak sudbinski predoređeni jedno za drugo.

”Moje nevjerovatno ljeto sa Tes” (”My Extraordinary Summer With Tess”), debitantski dugometražni film nizozemskog redatelja Stevena Wouterlooda, prikazan je na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, gdje ga je publika u Dječijem programu proglasila najboljim. Temeljen na nagrađivanom romanu Anne Woltz, omiljene nizozemske spisateljice za mlade, ovaj je film dobitnik specijalnog priznanja žirija programa Generation Kplus ovogodišnjeg Berlinalea. Film je dobitnik međunarodne Emmy Kids nagrade i nagrade na Toronto Kids Int. Film Festivalu. Prikazuje obiteljsku dramu koja, istražujući obiteljske odnose, naglašava važnost međusobne ljudske povezanosti. Bavi se odnosom dječaka koji se priprema za ono najgore i djevojčice koja mu pomaže da pronađe najbolje u sebi.

Magazin Variety je taj film proglasio jednim od deset evropskih filmova koji se moraju pogledati.

Text/Klix.ba

Naslovna fotografija/Source.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Одбојка – Брчански дерби за титулу првака БиХ

Admir Kadrić

Poruka supervizora Michaela Scanlana biračima u Brčkom

Radio Brčko

У септембру највјероватније отварање вртића “Београд” у Брчком

Radio Brčko