RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Годишњица смрти Алексе Шантића

Данас се обиљежава 99 година од смрти великог пјесника Алексе Шантића.

Тим поводом, биће служен парастос и положено цвијеће на његовом гробу на православном гробљу Бјелушине у Мостару, саопштено је из Градског одбора Српског просвјетног и културног друштва (СПКД) “Просвјета”.

“Позивамо све заинтересоване Мостарце да нам се придруже и одају помен нашем великом пјеснику”, саопштено је из “Просвјете”.

Обиљежавање 99 година од Шантићеве смрти у његовом родном Мостару, Градски одбор СПКД “Просвјета” организује заједно са Српском православном црквеном општином и Српским пјевачким и културно-умјетничким друштвом “Гусле”.

Алекса Шантић рођен је 27. маја 1868. године у Мостару, гдје је провео највећи дио свог живота. Шантић је највећа дјела стварао крајем 19. и почетком 20. вијека.

Аутор је антологијских пјесама “Остајте овдје”, “Емина”, “Вече на шкољу”, “Не вјеруј”, “Претпразничко вече”, а његов пјеснички опус има више од 700 пјесама.

Своју највећу пјесничку зрелост Шантић је достигао између 1905. и 1910. године када су и настале његове најљепше пјесме.

Шантићева поезија је пуна снажних емоција, љубавне туге, али и бола и пркоса.

Извор: БХРТ

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.