RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Градско позориште Семберија у Бијељини најављује четири премијере за ову годину

Градско позориште “Семберија” у Бијељини за ову календарску годину најављује чак четири премијере, а прва од њих под радним називом “Пјевање и ћутање” биће пред публиком већ почетком априла и посвећена је пјевачици Софки Николић, бијељинској диви свјетске репутације.

Сценским игроказом “Гласови позоришта” у режији Душана Тузланчића, Градско позориште “Семберија” недавно је обиљежило четири године постојања током којих су на сцену поставили 15 премијера.

Директор бијељинског позоришта Иван Петровић рекао је Срни да је овај комад, како и поднаслов каже, “представа о тринаест представа”, у себи садржи дијелове чак 13 премијера које је на вечерњој сцени извело Градско позориште “Семберија” од оснивања.

“Успјешно спајајући раличите позоришне естетике и ауторске рукописе, она је провела гледаоце кроз кратку историју овог позоришта духовито и на моменте оштро и болно подсјећајући и на проблеме позоришта и друштва које га окружује”, каже Петровић.

Према његовим ријечима, за дан свог позоришта узели су датум прве премијере, “Комедије ометене у развоју” аутора Миливоја Млађеновића у режији Душана Тузланчића, 6. фебруара 2020. године.

“Од тада до данас, успјели смо да изведемо 15 премијера, од тога 13 на вечерњој сцени и двије за дјецу. Данас имамо 12 запослених и трудимо се да наше представе и репертоар изгледају као да радимо у пуном капацитету”, каже Петровић.

Он истиче да је жеља да ово најмлађе позориште на српском језику има репертоар којим се обухватају домаћи и свјетски класици, као и да буду отворени за нове ствараоце и идеје.

“За четири године кроз наше позориште прошло је много сарадника, режирали су редитељи из Србије, Словеније, Сјеверне Македоније. Наше представе су већ учествовале на значајним фестивалима у региону, а то није нимало лако постићи за само четири године рада у веома скромним условима”, рекао је Срни умјетнички директор Миливоје Млађеновић.

Он је навео да је бијељинско позориште успјешно остварило и копродукцију са Народним позориштем Републике Српске у представи “Хасанагиница” у којој су учешће узели и глумци Српског народног позоришта из Новог Сада.

“То се показало као пун погодак и сигурно је да ће тога у будућности бити све више. Морамо пред себе постављати све теже задатке и све више циљеве. Позориште је такво, оно не смије да се мири са стварношћу, ако пустите љубав и машту да буду водиље, онда лако превазилазите свакодневне проблеме”, рекао је Млађеновић.

Извор: БХРТ

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.