RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiHKultura

HKD Napredak – Potpisani ugovori o dodijelili 119 stipendija studentima za akademsku 2022./23. godinu

Foto: Fena / Harun Muminović

Predstavnici Središnje uprave Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” jučer su potpisali ugovore o dodjeli 119 stipendija studentima za akademsku 2022./23. godinu. U tu svrhu je osigurano više od 150.000 KM.

Potpisivanje ugovora o dodjeli stipendija i potpora Središnje uprave HKD “Napredak” za dodiplomske i postdiplomske studije iz Napretkova fonda za stipendiranje i sveučilište “Ivo Andrić – Vladimir Prelog” i Podfondova “Irena Kozarić” i “Vid Puljić” upriličeno je u prostorijama Napretkova kluba “Lira” u Sarajevu.

Tom prilikom je predsjednik HKD “Napredak” Nikola Čiča poželio uspjeh stipendistima, te kazao da “Napredak” pruža velike mogućnosti, to je Društvo koje je tokom 120 godina pokazalo da može pomiriti mnoge nepomirljive stvari u BiH.

Ono što je nama bitno, kazao je Čiča, je da se u jednom trenutku svoga života stipendisti prisjete da su bili članovi “Napretka”, da nekada i oni pomognu nekome, jer to je solidarnost.

– Mi smo mala država, u evropskim i svjetskim okvirima, i ne možemo puno toga ponuditi. Ali mislim da možemo ponuditi vaš talent, vaše znanje. To je ono što mi pokušavamo pomoći, da bi svima nama bilo ugodnije i u BiH i u Hrvatskoj – istakao je Čiča.

Fond je dobio ime po dvojici Napretkovih stipendista Ivi Andriću i Vladimiru Prelogu. Od 1990. godine do danas, HKD “Napredak” je kroz Središnju upravu osigurao više od 3.211 stipendija, a kroz podružnice je podijeljeno više od 1.000 stipendija.

Sredstva za Fond “Ivo Andrić-Vladimir Prelog” se osiguravaju putem donacija i dobrih ljudi, koji žele podržati ovu misiju HKD “Napredak”.

Kako je iz tog društva najavljeno, potpisivanje ugovora o dodjeli stipendija će, osim u Sarajevu, biti upriličeno u Zagrebu 25. marta i Mostaru 1. aprila ove godine.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.