RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Iako se nabavljaju nove, u stalnom fondu Biblioteke skoro 70 posto knjiga starijih izdanja

Stalni fond brčanske Gradske biblioteke sadrži stručnu literaturu iz kompletne oblasti prirodnih i društvenih nauka. Iako se i ovaj fond, kao i ostali, popunjava novim aktuelnim knjigama, prema riječima Jasne Maglov, rukovodioca ove ustanove, u njemu je ipak oko 70 posto starih knjiga.

„Trudimo se da zadovoljimo potrebe, tako da svaka nabavka obuhvata uvijek i dio stručne literature.Trudimo se da obuhvatimo eventualno neke tražene knjige, literaturu sa fakulteta u Brčkom. Prije je to bila samo ekonomija, a sada je to prošireno jer znamo da je Brčko univerzitetski grad. U posljednje vrijeme se dosta traži pedagogija i psihologija, a trebalo bi dopuniti i oblasti farmacije, medicine i veterine jer nauka stalno napreduje“, pojasnila je Maglov.

Maglov je naglasila da ovu literaturu najviše koriste maturanti, studenti, te zaposleni koji spremaju magistarski rad. Međutim, kako je dodala zbog vrijednosti ovih knjiga, kao i činjenice da je to samo po jedan primjerak, one se mogu koristiti samo u čitaonici Biblioteke.

Ona je kazala da je visok postotak onih koji su zadovoljni stručnom literaturom koju nudi Biblioteka.

A anketirani studenti su rekli da Biblioteka posjeduje određenu literaturu, ali ne baš svu koju im je potrebna, te da je dosta starijih izdanja knjiga dok nema novijih izdanja.

Studenti su još istakli da im je najveći problem to što knjigu ne mogu iznijeti iz Biblioteke, već moraju prepisivati potreban sadržaj što im oduzima dosta vremena.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.