RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Илићка прославила Крсну славу Тројчиндан

Ломљењем славског колача у Мјесној  заједници  „ Илићка“ данас је  обиљежена  Крсна слава Тројчиндан.

 

Славље је започело литијом кроз  насеље,  кроз које је  након неколико година, поново прошла  литија којој је присуствовао велики  број грађана  ове, али и сусједних мјесних заједница.  Након  литије и ломљења славксог колача  свештеник Александар Рељић  је у обраћању присутнима  указао на посебну важност литије.

„Литија нас је повезала доносећи благослов свакоме дому у коме живи наш вјерни и Христов народ. Нека нам та молитва  и заједништво буде водиља у очувању нашег православног народа на овим просторима“, рекао је  Рељић.

фото Предраг Плавшић

Прослава Тројчиндана  одржана је у парку код школе,а у оквиру Видовданских дана  у Брчком  који се одржавају под покровитељством  предсједника Скупштине дистрикта Брчко Синише  Милића.

„ Ове године се ова манифестација одвија у оквиру шире манифестације посвећене Видовдану. Јако је битно да се Срби  држе  своје традиције и обичаја и то је нешто што симболизује коријен  којим се ми напајамо, као народ, животним соковима. И зато је важно да и данас његујемо традицију и обичаје,  јер они не припадају прошлости,  они припадају и  садашњости и будућности“, поручио је Милић.

И  ове године традиционално је   организован  “Котлић из блока”, хуманитарно дружење са организацијом “Срби за Србе”. У име организатора  Милош Суботић, из Конзервативног клуба каже да сви приходи које прикупе иду  вишечланим и социјално угроженим српским породицама широм српских земаља

„Хуманитарна организација „Срби за Србе“ већ неколико година ради у Брчком и уз велики одзив наших суграђана и надамо се да ћемо и данас прикупити значајна средства и што је важније послати једна фина порука да и на Крсну славу  када примамо годте, мислимо на оне којима је помоћ најпотребнија“, рекао је Суботић.

фото Предраг Плавшић

Организатори Видовданских дана у Брчком који се обиљежавају  током јуна , а  у оквиру којих је прослављен и Тројчиндан у Мјесној заједници „Илићка“, су  Конзервативни клуб , све српске организације у Брчком и Црквена општина Брчко.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.