RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Izložba akvarela Nerice Osmančević Abdulić otvorena u galeriji ”Preporod” u Sarajevu

Izložba akvarela Nerice Osmančević Abdulić otvorena je u galeriji “Preporod” u Sarajevu, u saradnji sa Festivalom Sarajevska zima.

Autorica Nerica Osmančević Abdulić je kazala da je na izložbi predstavljeno 25 do 30 radova iz svih njenih ciklusa, “kao neka vrsta male retrospektive”. Radovi su nastali u period od 2000. godine do danas.

“Nekih 25 godina rada iz ciklusa u kojima slikam. Zastupljeni su portret; figura; susreti, gdje slikam neke obiteljske scene osoba koje poznajem, koje su mi drage; gradovi, pejzaži, brodovi, cvijeće, sve ono što predstavlja stvarni život oko mene”, navela je Osmančević Abdulić. 

Kaže da sve rado slika, ali da su nekako gradovi najkomplikovaniji zbog arhitekture, zbog crteža.

“U momentima kad se odmaram od tih teških gradova, onda nastaju akvareli cvijeća. Portreti su isto vrlo zahtjevni i vrlo mi je to drag ciklus”, riječi su autorice izložbe.

Direktor Festivala Sarajevska zima Ibrahim Spahić je kazao da je ova izložba izvanredna prilika da se ponovo suočimo sa stvaralaštvom akvarela.

Istaknuo je kako ga je posebno impresionirao triptih koji se odnosi na masline, zato što smatra da u svim korjenima različitih žanrova umjetnosti postoji način na koji razvijate svoju ideju, svoju kreaciju, da bi ona imala onu ekspresiju koju umjetnik očekuje da dobije posjetilac i s čim on može da se nosi kao sa svojim autorskim djelom.

Predsjednik Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Sanjin Kodrić je kazao da dobar dio ovih akvarela pripada ciklusu “Gradovi”.

“Ja to vidim zapravo kao nastojanje, kao uspješni pokušaj umjetnice da umjetničkim sredstvima, kulturom, umjetnošću akvarela oslika grad, svoj doživljaj grada, taj grad umjetnički uobliči. A opet isto to, samo sa druge strane, radi i Međunarodni festival Sarajevo – Sarajevska zima, koji u grad doslovno unosi, uvodi kulturu i umjetnost”, kazao je Kodrić.       

Dodao je kako se sve to lijepo  susrelo u galeriji “Preporod” na izložbi Nerice Osmančević Abdulić.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.