RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Izložba ‘Gastarbeiter’ o novim iskustvima migracije i savremenim odnosima moći

Izložba “Gastarbeiter 2.0: Arbeit Means Rad” biće otvorena u Berlinu 12. aprila u organizaciji sarajevske galerije savremene umjetnosti “Manifesto” i berlinskog udruženja “Ambasada”. Izložba će biti otvorena u GbK galeriji (Novo udruženje savremenih umjetnosti) na Alexanderplatzu u Berlinu.

Riječ je o izložbi koja okuplja 12 umjetnika i umjetnica s prostora bivše Jugoslavije.

Gastarbeiter 2.0 je projekt po ideji umjetnika Bojana Stojčića i saradnja je između GbK, “Ambasade” gUG i Galerije Manifesto (Sarajevo), financiran od berlinskog Senata za kulturu i društvenu koheziju. Kustoski tim čine Hannah Marquardt i Jelena Vukmanović (Ambasada), Bojan Stojčić, Andrej Mirčev te Adna Muslija.

Bojan Stojčić je u izjavi za Fenu kazao da je izložba rezultat suradnje kulturnih radnika i radnica koji su rođeni u bivšoj Jugoslaviji, ali sada žive i rade u svojim zemljama ili u Njemačkoj.

– Ova multimedijalna izložba kontekstualizira pojam Gastarbeiter (doslovno “gostujući radnik”) u nova iskustva migracije, prekarnog položaja radnika i radnica u kulturi i drugim oblastima kao i u suvremene odnose klase i proizvodnje iz postkolonijalne perspektive iz koje radnici i radnice između ove dvije zemlje zaista imaju mnogo reći. Izložba propituje ove savremene odnose moći, čak i bez dokumentarističkog osvrta na program zapošljavanja s kraja prošlog stoljeća, jer nova iskustva radnika i radnica i privremenih migranata, bez obzira na polje rada kojem pripadaju, nam daju mnoge uvide u pitanja koja su otvorena već davno. Veoma sam zahvalan berlinskom udruženju Ambasada koje je bilo spremno produkcijski podržati ideju, i drago mi je da smo radili kao kustoski tim – kazao je Stojčić

Umjetnici koji će se predstaviti su: Kemil Bekteši, Jelena Fužinato, Alma Gačanin, Adrijana Gvozdenović, Nadežda Kirćanski, Siniša Labrović, Dejan Marković, Nikoleta Marković, Mila Panić, Amir Silajdžić, Bojan Stojčić, i Jelena Vukmanović.

Stojčić je istaknuo da mu je posebno drago što u izložbi učestvuje sarajevski umjetnik i zanatlija Amir Silajdžić koji do sada nije izlagao, a čije su ga skulpture koje radi u slobodno vrijeme ručnim oblikovanjem stakla oduševile.

Organizacija “Ambasada” je nova interdisciplinarna platforma sa sjedištem u Berlinu za promociju i produkciju savremene umjetnosti i sociopolitičkih diskursa s regionalnim fokusom na bivšu Jugoslaviju. Organizacija Ambasada i pokreće, ostvaruje i predstavlja kulturne produkcije i saradnje s ciljem stvaranja održive strukture podrške i vidljivosti umjetnosti i diskursa sa juga istočne Evrope i Balkana.

Izvor: Fena

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.