RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Izložba ‘Iz fondova NUBBiH’ – U fokusu Grafička kolekcija te portreti istaknutih ličnosti

U Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci (NUB) Bosne i Hercegovine otvorena je izložba “Iz fondova NUBBiH” gdje je predstavljen dio kulturno-historijskog blaga koji baštini, čuva i daje na korištenje svima.

U fokusu izložbe je Grafička kolekcija, portreti Miss Irby i Mehmed-bega Kapetanovića Ljubušaka, spašeni iz plamena Vijećnice.

Izložena je i slika Ismeta Mujezinovića, sokak sa lokalnim arhitekturnim specifikumom 18. i 19. stoljeća, eksponati umjetnice Šemse Gavrankapetanović, nastali od fragmenata nagorjelih novina i knjiga, a koje je umjetnica pronašla ispred Vijećnice neposredno nakon paljenja.

Također su izložene i četiri slike nagrađivanog slikara Edina Numankadića, portret Aide Buturović, a autorica je italijanska slikarica Laure Scalera koja je bila inspirisana herojskim činom Aide, koja je spašavala knjige pod granatama.

Posjetitelji mogu pogledati i rukopise, knjige i časopise koji pripadaju Specijalnim zbirkama i Zbirci stare periodike, kao podsjetnici na bogatu kulturnu historiju naše zemlje i naših naroda.

Također su izloženi i primjeri nagorjelih knjiga i kataloga kao svjedoci varvarskog čina paljenja još jedne biblioteke u historiji čovječanstva.

Kako je iz NUBBiH najavljeno, izložba će biti otvorena do 1. septembra ove godine.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.