RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Становници аустријског градића Халштат протестују против масовног туризма

Мјештани аустријског градића Халштата организирали су протест против масовног туризма. Халштат, који се налази на листи свјетске баштине, има нешто више од 700 становника, а током сезоне прима и до 10.000 посјетитеља дневно. Становници траже ограничења броја дневних туриста и забрану туристичких аутобуса након 17 сати по локалном времену, јавља ББЦ.

Иако је туризам добар за економију Халштата, неки мјештани кажу да је једноставно превише туриста.

Халштат, са својим сликовитим старим кућама на обалама нетакнутог алпског језера окруженог стјеновитим планинама, посљедњих је година постао центар туризма.

Халштат се 2006. године појавио као мјесто радње у јужнокорејској романтичној драми, чиме је повећао своју популарност у Азији.

Шест година касније је чак изграђена реплика града у Кини. Многи посјетитељи долазе у потрази за савршеним селфијем, с језера, танким блиједосивим црквеним торњем и задивљујућим планинским крајоликом као позадином.

Као једна од дестинација у Европи с највише дневних туриста, неки мјештани кажу да има једноставно превише посјетитеља, посебно излетника који у град долазе великим аутобусима.

Становници су у мају ове године на најпопуларнијем мјесту за снимање селфија накратко подигли дрвени зид који је заклањао поглед на Алпе у знак протеста против буке и промета.

Након бурне реакције на друштвеним мрежама зид је уклоњен. Тада је градоначелник поручио да жели смањити број аутобуса који пролазе кроз Халштат за трећину.

Халштат је примао око милион посјетитеља годишње прије избијања Цовид пандемије.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!