RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Izložba Novo lice – restauracija ikona i sakralne umjetnosti iz zbirke Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine

U Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine od 9. do 25. marta ove godine biće upriličena izložba “Novo lice – Primjeri restauracije iz Zbirke ikona i sakralne umjetnosti Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine”., kojom će biti predstavljeni preliminarni rezultati projekta “Saving the Heritage”.

Cilj projekta, realiziranog prvenstveno zahvaljujući podršci Sumitomo Foundation iz Japana, bio je konzervirati i restaurirati djela sakralne umjetnosti iz kolekcije Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine.

Riječ je o zbirci koju čine neka od najstarijih djela iz kolekcije domaće i strane produkcije, poznatih i neimenovanih autora. Hronološki obuhvata period od XVI do početka XX stoljeća.

Prilikom izvršene redovne inventure ustanovljeno je da veći broj djela iz ove zbirke treba podvrgnuti konzervatorskom tretmanu, pošto je veliki broj ikona bio zahvaćen nečistoćama, različitim oštećenjima i pojavom gljivica.

Na izložbi će biti predstavljena djela koja su prošla restauratorsko-konzervatorski tretman, kao i prezentacija samog procesa kroz fotografije. Značaj realizacije ovog projekta ogleda se u tome što je Zbirka ikona i sakralne umjetnosti Umjetničke galerije BiH naša najugroženija zbirka i njeno očuvanje od velike je važnosti za kulturno istorijsko naslijeđe Bosne i Hercegovine. Iz ove zbirke je početkom rata, pod dan danas nerazjašnjenim okolnostima, ukradeno 45 najvrijednijih ikona. Za tim ikonama  se još uvijek traga, a naša je obaveza da sačuvamo ove koje još imamo,  saopšteno je iz Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine.

Projekat “Saving the Heritage” započeo je prije godinu dana i trajat će do kraja ove godine, do kada je planirana konzervacija i restauracija svih oštećenih ikona iz zbirke.

Projekat je dodatno finansiran iz grantova Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, Federalnog ministarstva kulture i sporta i Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine namjenjenih sufinansiranju rada Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.