RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Књига “Галаксија Гојер” ауторице Светлане Броз представљена у Сарајеву

Књига “Галаксија Гојер”, ауторице Светлане Броз, представљена је вечерас у Музеју књижевности и позоришне умјетности Босне и Херцеговине у Сарајеву.

У овој књизи представљено је пола вијека стваралаштва неуморног режисера и писца, Градимира Гојера. Књигу је издала Фондација Гариwо крајем 2023. године, а у тој години Гојер је прославио 70 година живота и 50 година умјетничког рада.

Ауторица Светлана Броз је казала да је Градимир Гојер личност која заслужује сву пажњу јавности због више од 50 година активности у пољу умјетности.

“Мене је мотивисала његова фасцинантна биографија која граничи са немогућим. Не знам ни једног редитеља који је написао 66 књига и објавио и не знам ни једног књижевника који је режирао 130 позоришних представа. А, све је то урадио један Гојер. Зато се књига о њему зове ‘Галаксија Гојер’ јер он је, заправо, по мени, цијела једна галаксија”, казала је Броз.

По њеним ријечима, читаоци могу очекивати велика изненађења и “све оно што су мислили да га познају, да схвате да је то само дјелић његове личности који су знали”.

“Дакле, могу научити пуно новог, открити пуно новог. Ја вјерујем да ће уживати у томе”, казала је Броз.

Градимир Гојер сматра да је Броз направила једну књигу која је необична у нашим приликама.

“Зашто? Зато што ова држава не држи до културе уопће, а наша театрологија се практично угасила. То говори један од људи који је театролог, Градимир Гојер. Зато је њено дјело феноменално у овој ситуацији апсолутног безнађа у култури и театрологији”, казао је Гојер.

О књизи је говорио и проф. др. Алија Пирић, који је рекао да је овдје ријеч о аутопортрету, будући да је ауторица изабрала интервју на почетку, дакле, интервју са Градимиром Гојером, и на тај начин заправо дала аутобиографију, односно дао је Градимир Гојер аутобиографију и читамо његову аутобиографију.

По његовим ријечима, са аутобиографијом треба бити опрезан из два разлога. Први разлог је што људи ‘пеглају’ властиту биографију и желе да се покажу оним што нису.

“То је један проблем. Други проблем је потпуно супротан од тога, имате велики број људи који неће из скромности рећи о себи. Онда, боље би било да то говори објективни наратор, објективни приповједач, објективни новинар или писац. Међутим, овдје су избјегнуте такве замке”, казао је Пирић.

Говорио је и о томе зашто је битна биографија или зашто је уопће битна аутобиографија човјека који је постигао изврсност.

“Градимир Гојер је у култури, у јавној дјелатности, у јавном простору, 50 година. Зашто је та аутобиографија занимљива за нас? Зашто је ми требамо читати? Први разлог томе јесте што се биографије великих људи, људи који имају дјело, људи који су постигли изврсност у било којој области људске дјелатности, умјетности или опћенито, а Гојер припада тој врсти људи јер је постигао изврсност у позоришној умјетности, у књижевности”, навео је Пирић.

Додао је да је вриједност ове биографије и то што је ауторица Светлана Броз скупила толико квалитетне грађе која више не говори само о Гојеру, него говори о једној цијелој епохи, о културној хроници једне цијеле епохе.

“Огроман број људи из политике, умјетности, позоришта, књижевности, спорта, из свих области, дакле у интерактивном односу су са Градимиром Гојером. То је један импозантан број, један фасцинантан број. Немам ријечи да се изразим колико је људи, тако да, читајући ту биографију, заправо ми читамо хронику једне цијеле епохе и пријератне и послијератне”, закључио је Пирић.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.