RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Књижевном вечери завршени Видовдански дани у Брчком

У оквиру Видовданских дана културе које организује Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ Брчко, синоћ је организована „Кнежева вечера“ у просторијама брчанске Просвјете на којој су учествовали чланови Српског књижевног круга и Драмско рецитаторске секције, етно група „Босиљак“ и гуслар Огњен Окиљ.

Члан Просвјетиног Српског књижевног круга Ђорђе Крстић каже да је циљ ове манифестације дружење са публиком, како би на тај начин што већи број људи послушао стихове пјесама које су обиљежиле један дио српске средњовјековне историје.

„Обиљежавање Видовдана је већ постало традиционално и ми смо се потрудили да направимо сценарио како би смо један дио Кнежеве вечере пренијели нашој публици. Ми смо изабрали да то буде дијалог између Кнеза Лазара и Милоша Обилића, што је круна овог дјела и српске историје“, додао је Крстић.

Професор српског језика и књижевности Душко Милошевић је рекао да је ово посебна прилика и ученицима да чују и виде народне епске песме о Косовском боју, тј. пјесме косовског циклуса у другачијој форми.

„Ово је обликовње књижевних текстова уз поштовање правила и то се ради код нас и у свијету. То није само класична школска анализа и зато вриједи послушати“, истакао је Милошевић.

Гусле, гудачки инструмент су познате као и вјековни чувар народног сјећања. Огњен Окиљ је једини гуслар у Брчком и овом приликом је рекао да овај инструмент уз пјевање може да оживи и дочара све те историјске догађаје.

„Кнежевом вечером“ су завршени овогодишњи Видовдански дани културе у Брчком.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

СПКД “Просвјета” Брчко: Отворена прва изложба Мале школе калиграфије

Anđelka Đurić