RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Knjiga “Godina prođe, dan nikad” glumca Žarka Lauševića će doživjeti svoju ekranizaciju, serija se snima na proljeće

Novi televizijski projekat pod nazivom “Pad” dočekaće svoje prve snimajuće dane na proljeće, a poznata knjiga “Godina prođe, dan nikad” glumca Žarka Lauševića time će doživjeti svoju ekranizaciju.

“Nova serija u produkciji ‘Fajerflaja’ pod nazivom ‘Pad’ nastaje po motivima knjige Žarka Lauševića ‘Godina prođe, dan nikad’. Motivi iz njegove knjige poslužiće da opišemo jedno vreme, početak rata u bivšoj Jugoslaviji, siromaštvo i izolaciju kroz tragičnu sudbinu najpoznatijeg jugoslovenskog glumca. Scenario nije samo prepisana knjiga, već su scenaristi slobodno interpretirali određene delove, obogaćujući ga likovima i događajima koji ne postoje u samoj autobiografiji”, rekao je Vuletić.

Mladi reditelj je već s Marićem sarađivao na seriji “Porodica”, gdje je glumac igrao Čedomira Jovanovića, a sada je pojasnio kako je došlo do nove saradnje.

“Ulogu poznatog jugoslovenskog glumca koji se nalazi na vrhuncu karijere, ali koji spletom tragičnih okolnosti ubija dva mladića i ranjava trećeg igraće naš trenutno najbolji glumac mlađe generacije Milan Marić. On je bio logičan izbor i zbog snažne emotivne slojevitosti, koju samo on može da podari ovako kompleksnom liku”, objasnio je Vuletić.

Kako kaže, serija će biti snažna posveta glumi i glumcima na ovom našem podneblju, ali će se takođe baviti temama karakterističnim za tragično vrijeme devedesetih godina u bivšoj Jugoslaviji.

“Kako jedno tragično vreme utiče na sudbinu običnih ljudi? Kako stvaralačka, umetnička energija može postati destruktivna i rušilačka? Šta je to što nas tera u destrukciju? To su samo neke od veoma kompleksnih i izazovnih tema kojima ćemo se baviti u novoj seriji ‘Pad'”, zaključio je Vuletić.

Glumac Žarko Laušević prije 10 godina napisao je knjigu “Godina prođe, dan nikad”, u kojoj je opisao šta se sve dešavalo kobne noći 31. jula 1993. godine, kada je usmrtio dvojicu momaka, a jednog ranio.

Izvor: https://www.nezavisne.com/

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Glumac Norman Ridus doživio nezgodu na snimanju serije Walking Dead

Radio Brčko