RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Koncert posvećen Hilandaru u Banjaluci: Svjetska premijera djela Vlade S. Miloševića

Koncertom “Hilandar kao nadahnuće” u utorak uveče u Koncertnoj sali Banskog dvora zatvoreni su ovogodišnji “Dani Vlade S. Miloševića” u Banjaluci, a kruna ovogodišnje manifestacije i ove večeri bila je praizvedba simfonijske poeme “Hilendar”, koju je Milošević komponovao davne 1972. godine, a koja je doživjela svjetsku premijeru u izvedbi združenog Simfonijskog orkestra Radio-televizije Srbije i Orkestra banjalučke Akademije umjetnosti, pod dirigentskom palicom Branke Radošević Mitrović.

Ako ni zbog čega drugog, bar zbog višeminutnih ovacija za izvođače, zvuči nevjerovatno da je partitura ove svečane poeme ležala u paučini gotovo pedeset godina, da bi je prije dvije godine pronašao i zajedno sa svojim studentima priredio Saša Pavlović.

“Pre dve godine partituru koja je stajala u rukopisu smo pronašli u Muzeju Republike Srpske. Zatim tim studenata na čelu sa mnom je pripremio kompoziciju koju je Vlado Milošević napisao 1972. godine. Ta svečana poema napisana je za najveći simfonijski orkestar i nastala je tako što je Vlado Milošević 1971. godine otišao sa akademikom Dimitrijem Stefanovićem iz Beograda u Hilandar, na Svetu goru. Kada se vratio, bio je pod jakim utiskom i svoje impresije je preneo u muziku i na partituru. Koliko ja znam, to je jedina kompozicija sa ovih prostora posvećena Hilandaru”, rekao je Pavlović za “Nezavisne”.

Svečana poema “Hilendar”, kao i cijeli koncert “Hilandar kao nadahnuće”, na kojem je banjalučka publika imala priliku da čuje i svjetski poznatog pijanistu Aleksandara Sinčuka iz Rusije, kao i kompoziciju akademika Svetislava Božića “Noć u Hilandaru”, protekli su uz blagoslov patrijarha srpskog Porfirija i uz prisustvo arhimandrita Metodija, igumana manastira Hilandar.

Koncertu su takođe prisustvovali Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske i pokrovitelj ove večeri, Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, te brojne zvanice iz kulturnog i javnog života Republike Srpske.

Program je vodio glumac Zlatan Vidović.

Vidović je naglasio da je svečana poema “Hilendar” akademika Vlade Miloševića izvedena 825 godina od osnivanja manastira Hilandar, 50 godina od nastanka kompozicije i 25 godina od nastanka Akademije umjetnosti u Banjaluci.

“Akademik Dimitrije Stefanović iz Beograda, kome je Vlado Milošević posvetio ovu kompoziciju, prisjećajući se njihovog zajedničkog hodočašća na Hilandar, napisao je: ‘Naš odlazak na Svetu goru bio je spontan, a duhovno je obogatio obojicu i to ne samo tokom našeg boravka tamo, već se to nezaboravno iskustvo upotpunjavalo i po povratku. I ne samo da smo produbili naše prijateljstvo, već smo otkrili zajednička traganja i shvatili smo koliko smo u pogledu i osjećanjima bili bliski, kao da su nam neki korijeni zajednički. Uprkos tome što potičemo iz različitih sredina, sve rečeno dovelo je dragog Vladu Miloševića da komponuje svečanu poemu ‘Hilendar’. To je njegov, u muzičkom izrazu duboko doživljeni duhovni dar našoj svetinji'”, istakao je tokom vođenja programa Vidović.

Simfonijska poema “Hilendar”, rekao je, svrstava se u programska djela Miloševića i predstavlja jedino djelo za koje je kompozitor napisao i konkretan program.

“Na početku partiture Milošević navodi: ‘Ova impresija za veliki orkestar je potpuno programna kompozicija. Nastala je neposredno poslije povratka iz manastira Hilendar. U djelu muzičkim sredstvima prikazano je sve ono što sam tamo čuo i video’. Milošević je djelo koncipirao u 24 prizora. Ovaj sadržaj je sastavio 1974. godine, prema konceptu iz januara 1972. godine, a revidirao ga je 1975. godine”, kazao je Vidović, otkrivši da je svečana poema Vlade S. Miloševića ujedno i naposredni povod za pokretanje projekta “Hilandar kao nadahnuće”.

Projekat je osmišljen kako bi se kod umjetnika, publike i društva u cjelini, a posebno kod mlađih naraštaja, podstaklo interesovanje za umjetnička djela iz pravoslavne duhovne kulturne tradicije, a više o istom publici u Banskom dvoru govorio je idejni pokretač, arhimandrit Metodije, iguman manastira Hilandar.

“Ove godine sveti manastir Hilandar obeležava tačno 825 godina od svog osnivanja. Velika nam je radost što ovaj događaj, koji je jedan od najvažnijih u okviru svih koje ćemo imati u toku ove godine, održavamo ovde sa vama, gde se osećamo kao kod svojih i među svojima. Takođe, imam veliku radost i čast da ovde prvi put javno objavimo da je naš manastir zamislio da se ovaj poduhvat ‘Hilandar kao nadahnuće’ nastavi i u buduće. On jeste započet ovom impresijom Vlade Miloševića i nadahnućem, ali mi očekujemo da kao što je kroz svoju osamvekovnu istoriju Hilandar uvek bio nadahnuće umetnicima, da tako bude i u buduće”, kazao je arhimandrit Metodije, podsjetivši da je manastir Hilandar uvijek bio most.

Sveti Sava i Sveti Simeon su ovaj manastir osnovali na Svetoj gori, podsjetio je iguman, želeći da preko njega povežu srpski narod sa svim pravoslavnim narodima koji imaju svoje svetinje na Svetoj gori.

“Tim više manastir Hilandar ima važnu ulogu da povezuje i naš narod bilo gde da živi. Vlado Milošević je svojim delom koje prvi put čujemo, možemo slobodno reći, postao jedan od ktitora manastira Hilandar. Mi se molitveno uvek sećamo i njegovog druga Dimitrija Stefanovića, koji ga je doveo prvi put na Hilandar, a počeli smo u molitvama da pominjemo i Vladu, tako da su oni uvek sa nama”, naveo je Metodije.

Podsjećamo, ovogodišnji “Dani Vlade S. Miloševića” u Banjaluci su završeni, a koncert “Hilandar kao nadahnuće” imaće priliku da pogleda i beogradska publika u četvrtak uveče u Zadužbini Ilije Kolarca, čime će biti i zvanično zatvorena manifestacija, koja je ove godine prvi put prešla granice Republike Srpske.

Izvor: Nezavisne

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.