RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Концертом Павлине Радовановић и изложбом сестре Марије започела манифестација „Косовско распеће од Јасеновца до Олује“

Концертом косовско-завјетних пјесама у извођењу Павлине Радовановић и изложбом икона сестре Марије из манастира Јасеновац, у Брчком је започела Манифестација „Косовско распеће од Јасеновца до Олује“ којом се обиљежава 27 година од страдања српског народа у хрватској војној акцији “Олуја”. Концерт и изложба били су хуманитарног карактера, те је доборовољним прилозима грађана сакупљено 5.086 КМ, 530 евра и 3.400 динара за фрескопис цркве Успења Пресвете Богородице у Ораховцу.

Павлина Радовановић, тринаестогодишња дјевојчица из Ораховца на Косову и Метохији, каже да косовске пјесме пјева од пете године и да јој је тренутно најдража “Вила са Кошара”, коју је отпјевала на крају концерта и са сузама у очима поручила “Догодине у Призрену”.

Члан Конзервативног клуба Милош Суботић рекао је да ова манифестација, симболичног назива “Косовско распеће од Јасеновца до “Олује”, носи универзалну поруку за слободом.

“У исто вријеме подсјећамо на бројна распећа која је српски народ прошао у 20. вијеку. Желимо да покажемо да је то један континуитет, једна те иста прича, али да упркос томе стојимо и постојимо и постојаћемо и даље”, истакао је Суботић.

Потпредсједник “Просвјете” Ведрана Драгичевић каже да су концертом и изложбом жељели да упознају публику са историјом и страдањем Срба и свих других антифашиста у Другом свјетском рату. Изложбу икона сестре Марије грађани могу погледати у “Просвјетиној” галерији “Сава Шумановић” гдје је пресељења након отварања на Тргу младих.

На концерту су наступили и чланови етно-пјевачке групе “Босиљак” која дјелује при Културно-умјетничком друштву “Илићка” и хармоникаш Драго Гаврић из Брчког.

Концерту и изложби присуствовао је велики број грађана међу којима и предсједник Скупштине Брчко дистрикта Синиша Милић. Манифестација је отворена бесједом професора Богословског факултета у Фочи Дарка Ђога који ће вечерас, у оквиру манифестације “Косовско распеће од Јасеновца до Олује”, одржати предавање у Културно-административном центру “Патријарх српски Павле” са почетком у 19.00 часова. У оквиру ове манифестације, четвртог августа ће на споменику српским браниоцима Брчког бити служен парастос, а планирана је и академија на отвореном. Манифестација се завршава 6. септембра изложбом слика из Доње Градине која говори о страдању Срба, Рома и осталих антифашиста. Организатори Манифестације “Косовско распеће од Јасеновца до Олује“ су Српско просвјетно и културно друштво “Просвјета” и Конзервативни клуб из Брчког.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.