RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

KUD ”Ilićka” priredio smotru folklora

Kulturno-umjetničko društvo /KUD/ “Ilićka” iz Brčkog priredilo je sinoć u ovom gradu Prvu međunarodnu smotru folklora, na kojoj je učestvovalo devet folklornih ansambala i Pjevačka grupa “Vijenac” koja djeluje pri Srpskom prosvjetnom i kulturnom društvu “Prosvjeta” Brčko.

U dvočasovnom programu, osim folkloraša “Ilićke”, pred više od 500 građana nastupili su i članovi kulturno-umjetničkih društava iz Gacka, Istočne Ilidže, Žarkovca kod Rume, Sremske Rače, Novog naselja Janja, brčanskog sela Krepšić i iz bijeljinskih naselja Dragaljevac i Dvorovi.

Prije otvaranja Smotre, održane u okviru kulturne manifestacije “Brčansko ljeto – Savski cvijet 2014”, svi njeni učesnici prošli su u narodnim nošnjama ulicama Ilićke, najvećeg brčanskog naselja sa srpskom izbjegličkom populacijom.

U ime Crkvene opštine Brčko, učesnike Prve međunarodne smotre folklora u naselju Ilićka pozdravio je protonamjesnik Nebojša Draškić.

“Pjesma i igra vazda su nas okupljale i zbližavale. Što smo bliži jedni drugima to smo bliži Bogu. Hvala vam što čuvate i njegujete srpsko duhovno nasljeđe”, rekao je sveštenik Draškić.

Učesnike ove kulturne priredbe pozdravio je i predjednik brčanskog parlamenta Đorđa Kojić, koji je obećao da će lokalna vlast i ubuduće podržavati ovakve kulturne sadržaje.

Izvor:e-Brčko

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

1 komentar

Бошко Антић 25.08.2014. - 18:45 at 18:45

Želeo bih da stupim u kontant sa KUD ILIČKA. Čestitam im na čuvanju tradicija i običaja našeg rodnog kraja.
B- Antić

Kometari su zaključani.