RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Magoda na 60. venecijanskom bijenalu s maestrom Safetom Zecom i umjetnicom Šejlom Kamerić

Foto: FENA

U okviru ovogodišnje Međunarodne umjetničke izložbe u Veneciji svoje radove predstavila su dva izuzetna umjetnika iz naše zemlje – Šejla Kamerić i Safet Zec sa kojima se ministar kulture i sporta KS Kenan Magoda sastao tokom svog boravka u tom gradu.

Najstarija svjetska izložba umjetnosti, 60. bijenale u Veneciji, predstavila je radove više od 330 umjetnika na centralnoj izložbi “Stranci svuda”, uz izložbe u 88 nacionalnih paviljona.

Magoda je izjavio da je taj događaj još jednom potvrdio bogatstvo i raznolikost umjetničkog stvaralaštva iz naše zemlje, te ga je učinio izuzetno ponosnim.

– Naši umjetnici su se istakli svojom autentičnošću i talentom, ostavljajući dubok utisak na međunarodnoj umjetničkoj sceni – rekao je Magoda.

Savremena bh. umjetnica Šejla Kamerić predstavila je svoj rad u centru Venecije pod nazivom “Cease”, prezentirajući snažnu političku poruku mira. Projekt je nastao u saradnji sa sarajevskim Muzejom savremene umjetnosti, a produkciju ovog rada s velikim zadovoljstvom podržalo je i Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Akademski slikar i grafičar mestro Safet Zec predstavio je svoja djela u Venecijanskom paviljonu pod nazivom “Domaći sekstant”, pružajući posjetiocima jedinstvenu priliku da se upoznaju s njegovim impresivnim umjetničkim stvaralaštvom i radovima, koji su osvojili srca publike širom svijeta svojom dubinom i emotivnom snagom.

– Ovo je izuzetna prilika da naša umjetnost bude predstavljena na globalnoj sceni, te da se povežemo s umjetničkom zajednicom iz cijelog svijeta. Radovi naših umjetnika dodatno su obogatili ovaj veliki umjetnički događaj, te su doprinijeli dijalogu o temama koje su univerzalne i važne za savremeni svijet – poručio je Magoda.

Zahvalio je Safetu Zecu i Šejli Kamerić na njihovim izvanrednim doprinosima umjetnosti i kulturi, kao i svim organizatorima La Biennale di Venezia na izvanrednoj manifestaciji koja je okupila vrhunske umjetnike iz cijelog svijeta, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Izvor: FENA

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.