RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Manifestacijom Šekspir Day u Tuzli obilježen Svjetski dan knjige i autorskih prava

Foto: Fena

U JU Gimnazija “Ismet Mujezinović” u Tuzli danas je obilježen “Šekspir Dej”, manifestacija koja je objedinila obilježavanje Svjetskog dana knjige i autorskih prava, kao i datum koji se slavi kao dan rođenja i smrti velikog književnika Vilijama Šekspira.

“Šekspir Dej” obilježen je u prisustvu britanskog ambasadora u Bosni Hercegovini Džulijana Rajlija, ministra obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona (TK) Ahmeda Omerovića, direktora Pedagoškog zavoda TK Izeta Numanovića, učenika 16 osnovnih škola i brojnih zvanica.

Ministar Omerović kazao je da je ovo prilika za promovisanje vrijednosti u obrazovnom sistemu TK.

“Danas je Svjetski dan knjige te na ovaj način promovišemo čitanje. Naši učenici uče više stranih jezika kroz naš sistem, neki su obavezni, a također postoje jezici koji se fakultativno izučavaju. Cilj je da naši učenici kroz stani jezik upoznaju i stranu kulturu što im daje dodatna znanja, vještine i kompetencije u savremenom globaliziranom svijetu i što im omogućava da budu spremni da rade i da se obrazuju u različitim okolnostima”, rekao je Omerović.

Engleski jezik i jezici inače, kako je naglasio ambasador Rajli, nisu bitni sami po sebi samo zbog činjenice  da nas povezuju i omogućuju komunikaciju, nego i u smislu širenja kulture što je slučaj i danas.

Iako je druga godina kako se zvanično održava ova manifestacija, u ovoj školi već gotovo dvije decenije na časovima engleskog i unutar škole obilježavaju „Šekspir Dej“.

Ove godine, prema riječima direktorica Amele Zaimović u njoj učestvuju učenici iz 16 osnovnih škola koji su pripremili program uz Šekspirova djela i stihove.

“Mi smo jedina škola u regionu koja obilježava taj dan i to je naš doprinos širenju kulture i naše saradnje među školama, kojim ćemo pokazati umijeća i znanja naših učenika u  poznavanju stranih jezika”, dodala je Zaimović.

Manifestacija je pripremljena u saradnji sa Pedagoškim zavodom TK uz podršku Ministarstva obrazovanja i nauke TK, a u njoj učestvuju i učenici iz osnovnih škola.

“To je nesvakidašnji dan u funkciji obrazovanja gdje se obilježava godišnjica rođenja i smrti Vilijama Šekspira. U tom smislu mi ćemo nastaviti naše aktivnosti u saradnji sa ovom gimnazijom i pokušati to proširiti na što veći broj škola”, kazao je direktor Pedagoškog zavoda TK Izet Numanović.

Profesorica engleskog jezika Gimnazije “Ismet Mujezinović” Amra Đapo navodi da u projektu uz nju stoje i profesorica Maida Švraka te savjetnica pri Pedagoškom zavodu Azra Mujkanović.

“Sav projekat traje čitav april. Određene aktivnosti su u okviru škole, a ovo je kao kruna na sve to. Učenici koje smo pozvali su učenici osnovnih škola iz prostog razloga što smo željeli da ih potaknemo da pokušaju i oni glumiti jer naši učenici već godinama, uspješno ili manje uspješno pokušavaju Šekspira staviti na scenu”, kazala je jedna od koordinatorica Đapo, saopćeno je iz Ureda za zajedničke poslove kantonalnih organa Tuzlanskog kantona.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.