RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
KulturaRegion

Манифестација ‘Дани Босне ‘ у Љубљани ове године посвећена женама

Босанско академско друштво у Словенији (БАДС) ће 18. и 19. октобра у Љубљани други пут уприличити манифестацију “Дани Босне – Рођендан Босне”, симболично обиљежавање обљетнице потписивања повеље Кулина бана.

Како  наводе из БАДС-а, прошле године ова манифестација је била успјешна те да ове године желе овај датум обиљежити на нешто другачији начин. Тако ће манифестација “Дани Босне-рођендан Босне” у потпуности бити посвећена жени, њеној улози у друштву, породици, знаности, култури.

Потпредсједница БАДС-а Адриана Кучи наводи да је приоритетни пројекат ове организације увођење босанског језика који се и ове године као додатни предмет изводи у словенским основним школама.

– Разлика у односу на прошлу годину је у томе што од властитих донација плаћамо путне трошкове наставницима, који и даље, великодушно, пристају радити без надокнаде. Захвални смо им на томе. Друга важна ствар за нас су Дани Босне у Словенији. Око тог пројекта се, као и прошле године, окупило много креативних људи, а нисмо имали никакве дилеме одлучивши се да га, у свјетлу ужасних фемицида и случајева насиља у посљедње вријеме у БиХ, у регији, али и другдје, посветимо жени, њеној улози у друштву као и насиљу над женом о којем се говори премало, зна премало – казала је Кучи.

Она је такођер навела да је Босанско академско друштво у Словенији дио пројекта Босанског академског друштва Европске уније (БАДЕУ)  тако да заједнички желе да 29. аугуст, датум на који је потписана Повеља Кулина бана постане „Међународни дан добросусједских односа”.

Овогодишњи “Дани Босне” биће отворени Округлим столом о теми “Насиље над женама”, 18. октобра у свечаној дворани Факултета за шпорт Универзе в Љубљани. О актуалној теми ће са књижевницом и потпредсједницом БАДС-а Адрианом Кучи разговарати гости из БиХ: сценаристица Мелина Алагић, редитељица Алета Рајич, те магистар криминалистике и књижевник Рамиз Хуремагић.

Сви судионици разговора у свом умјетничком изразу посвећују пажњу овој теми, која је све раширенија не само на Балкану, него и шире.

Други и финални овогодишњи догађај Дана Босне – Рођендана Босне је пројекција филмова по избору режисера Мирослава Ћире Мандића, редовног професора на АГРФТ у Љубљани.

Пројекција ће бити одржана у Кинотеци Љубљана, а биће представљени филмови: „Боја“  Анне Фернандез де Пацо, „Кад јутро сване“ , Кармен Обрдаљ, „Природни одабир„ Алете Рајич, „Комадић слободе“ Саре Ристић, „Пивац“ Сабрине Беговић Ћорић.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.