RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Mario Drmać postao prvi lutkarski reditelj u Bosni i Hercegovini

Mario Drmać, umjetnik koji je mnogima uljepšao djetinjstvo svojim emisijama, postao je prvi lutkarski reditelj u Bosni i Hercegovini.

Pozorište mladih Sarajevo, u kojem Drmać inače radi, objavilo je sretnu vijest da je on jučer na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku magistrirao s najvišom ocjenom na smjeru lutkarska režija.

“Kolektiv Pozorišta mladih čestita našem Mariju na velikom uspjehu kojim je postao prvi lutkarski reditelj u BiH”, poručili su.

Inače, njegova magistarska predstava “Olovni vojnik” je na redovnom repertoaru ovog pozorišta. Nastala je prema bajci Hansa Christiana Andersena.

Drmać je ranije na press konferenciji kazao kako ova Andersenova bajka spada u najtragičnije dječije bajke, ali da je on to promijenio. U ovoj bajci o olovnom vojniku i balerini te njihovoj ljubavi uveo je likove kao što su Zlatan i Asja. Oni su mladi koji se zaljubljuju otkrivajući zajedničke čari ljubavi prema igračkama.

Uloge u “Olovnom vojniku” su ostvarili: Mirza Dervišić, Ajla Cabrera, Belma Lizde-Kurt, Sanin Milavić, Alma Merunka, Elma Ahmetović, Anita Kajasa Memović i Dino Sarija.

Mlađe generacije Drmaća prepoznaju po emisijama “Idemo dalje”, “Hugo”, “Lutkokaz” itd. Nemoguće je nabrojati sve predstave u kojima je Drmać briljirao. Samo neke od njih su: “Hamlet”, “Omer i Merima”, “Legenda o Ali Paši”, “Dugo putovanje u noć”… Naravno, tu su i brojni filmovi: “Go West”, “Remake”, “Nafaka”, “Ritam života” “Slunjska brda, život ili smrt” itd.

Izvor i foto: Klix

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.