RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Mješoviti hor brčanskog Preporoda nastupio na obilježavanju 120 godina postojanja BZK “Preporod” u BiH

Bošnjačka zajednica kulture (BZK) “Preporod” u ponedjeljak je u sarajevskoj Vijećnici svečanim koncertom i akademijom proslavila veliki jubilej – 120 godina od svog osnivanja kao temeljne i najstarije organizacije kulture Bošnjaka. Učešće na koncertu i akademiji uzeli su i članovi mješovitog hora bošnjačke zajednica kulture „Preporod“ iz Brčko distrikta BiH.

“Mi smo jako ponosni na svoju dugogodišnju povijest i velika nam je čast i zadovoljstvo što smo pozvali članove mješovitog hora iz brčanskog Preporoda da nastupe i predstave nas na akademiji održanoj u sarajevskoj Vijećnici. Reakcije prisutnih su bile izvanredne, te su članovi hora već dobili pozive za brojne druge nastupe u narednom periodu. Ovo je izuzetna prilika da se zahvalim rukovodstvu brčanskog Preporoda što su izgradili tako važnu instituciju kulture u Brčkom”, rekao je prof. dr. Sanjin Kordić, predsjednik.

Prema njegovim riječima u narednom periodu je potrebno omogućiti sredstva za rad brčanskom Preporodu kao i ostalim temeljnim kulturnim organizacijama i drugih naroda u Dsitriktu kako bi nesmetano nastavile svoj rad. On kaže da su u više navrata razgovarali sa rukovodstvom Distrikta, te dobili odgovor da će se statusna pitanja i problemi sa finansiranjem ovog udruženja riješiti.

Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” Brčko tokom prošle godine je nastupila sa svojim sekcijama u Republici Turskoj, u Bursi i Samsunu povodom obilježavanja Dana nezavisnosti BiH, te su na taj način predstavljali ne samo Brčko distrikt, nego i cijelu BiH, što je jasan pokazatelj i poziv nadležnim institucijama da posvete više pažnje temeljnim organizacijama u BiH.

Adisa Osmić Smajić, predsjednica brčanskog Preporoda kaže da se Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ Brčko sa svojim radom istakla kao jedna od najjaktivnijih i ozbiljnijih temeljnih organizacija u Bosni i Hercegovini.

„Imali smo čast učestvovati u značajnoj manifestaciji, a još značajnijim povodom. Ovo je nastavak naše odlične saradnje sa matičnim odborom Preporoda u BiH i potvrda uspješnog rada ogranka Preporoda u Brčkom. U posljednjih 20 godina djelovanja, Preporod u Brcko distriktu BiH nastojao je odgovoriti svojoj ulozi, a to je afirmacija razlicitih i raznovrsnih bosnjackih i bosanskohercegovackih kulturnih vrijednosti, dodala je Smajić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Naučni skup u cilju istraživanja nematerijalne baštine Brčkog i okoline

Radio Brčko

Brčko: Obilježavanje Dana maternjeg jezika uz sjećanje na Bekima Sejranovića u subotu u Domu Islahijeta

Radio Brčko