RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Mladi Đorđe Perić među najboljim harmonikašima svijeta

БИЈЕЉИНА, 28. АВГУСТА /СРНА/ - Десетогодишњи хармоникаш Ђорђе Перић из Бијељине, ученик Основне музичке школе "Корнелије Станковић", освојио је двије златне медаље на онлајн такмичењу учесника из 15 земаља, чији домаћин је била Аустралија.

Bosna i Hercegovina od sada ima svog predstavnika među pet najboljih harmonikaša svijeta. Mladi vurtuoz na harmonici Đorđe Perić iz Bijeljine, plasirao se među pet najboljih harmonikaša svijeta na 75. Svjetskom kupu harmonike u Zofingenu u Švacajrskoj.

Kao najmlađi učesnik u istoriji najveće svjetske smotre harmonike 12-godišnji Đorđe Perić iz Bijeljine plasirao se među pet najboljih harmonikaša svijeta. Iako je dobitnik mnogobrojnih nagrada na međunarodnim takmičenjima, ova mu je posebno važna.

ĐORĐE PERIĆ, virtuoz na harmonici

“Osvojio sam, bio sam u top pet u kategoriji do 18 godina. Bio sam najmlađi u svojoj kategoriji do 18 godina, svi ostali su bili od 16 do 18 godina”.

Pripreme su trajale oko mjesec dana, a mali Đorđe stao je rame uz rame sa velikim imenima iz svijeta harmonike.

ĐORĐE PERIĆ, virtuoz na harmonici

“Svaki dan sam se pripremao zadnjih mjesec dana sa mojim ocem i profesorom Slavišom Perićem. Išao sam u muzičku i kući smo radili. U mojoj kategorij bili su i Portugalci, Nijemci, Italijani”.

Đorđe ima podršku oca Slaviše, koji se, kao priznati pedagog akademske muzike, iz Švajcarske vratio sa novom titulom.

SLAVIŠA PERIĆ, počasni potpredsjednik Svjetske konfederacije akordeonista

“Ja sam već ranije bio član ove delegacije. Ove godine imenovan sam za počasnog, potpredsjednika, što je zaista velika čast i zaista i na neki način odgovornost”.

Ovogodišnji 75. Svjetski kup harmonike u Švajcarskoj bio je u znaku bh. akordeonista koji su ostvarili velike uspjehe jer je pobjednik kupa student Akademije umjetnosti u Banjaluci Radovan Ivanović.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.